Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Парламент ухвалив законопроект Держатомрегулювання щодо посилення захисту людини від іонізуючого випромінювання
Опубліковано 14 травня 2019 року о 14:51

Сьогодні на засіданні Верховної Ради України в повторному першому читанні було прийнято законопроект № 5550-д «Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії». Законопроект передбачає приведення законодавства України у відповідність до європейського та до міжнародних стандартів безпеки, що діють у сфері використання ядерної енергії. Документом встановлюються вимоги до професійного та медичного опромінення, забезпечується регулювання безпеки поводження з урановими рудами та радіаційний захист населення в ситуації існуючого іонізуючого опромінення.

Законопроект у повній мірі реалізує один із основних принципів державної політики – пріоритет захисту людини та навколишнього середовища від впливу іонізуючого випромінювання та відповідає сучасній системі радіаційного захисту країн ЄС. Зокрема, передбачається зниження рівнів опромінення населення радоном та продуктами його розпаду, мінімізації довгострокових ризиків від поширення радону в житлових і нежитлових будівлях та на робочих місцях. Документ також, направлений на посилення радіаційного захисту населення при медичному опроміненні та підвищення якості діагностики і лікування онкологічних захворювань за рахунок припинення ввезення і виробництва в Україні неякісного медичного радіологічного обладнання.

Схвалення Парламентом законопроекту № 5550-д є вагомим кроком до суттєвого наближення стандартів захисту людини до європейських стандартів безпеки.

 

Разом з тим, розгляд іншого законопроекту Держатомрегулювання № 7471-д було відкладено. Даний законопроект визначає основні засади незалежності та ефективної діяльності органу державного регулювання у сфері регулювання ядерної та радіаційної безпеки.

Документом пропонується внести зміни до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» щодо обмеження поширення дії зазначеного Закону на нагляд за дотриманням вимог безпеки використання ядерної енергії та до Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» щодо непоширення дії цього закону на порядок видачі, переоформлення та анулювання ліцензій на провадження господарської діяльності у сфері використання ядерної енергії і проведення контролю за додержанням ліцензіатами вимог ліцензійних умов у зазначеній сфері.

Необхідно зазначити, що Україна першою серед країн бувшого СРСР створила[1] незалежний професійний державний орган регулювання ядерної та радіаційної безпеки.

Прийняття цього законопроекту дозволить зберегти незалежність Держатомрегулювання, що забезпечить дотримання міжнародних режимів ядерної та радіаційної безпеки на території України.

 

 

 



[1] 03 лютого 1992 року у відповідності до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України № 52 «Про створення Державного комітету України з ядерної та радіаційної безпеки» Державний комітет УРСР по нагляду за безпечним веденням робіт в атомній енергетиці був перетворений у Державний комітет України з ядерної та радіаційної безпеки (Держатомнагляд України).

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux