Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Оцінка радіаційного впливу пожеж у природних екосистемах зони відчуження та прилеглих територій зони безумовного (обов’язкового) відселення
Опубліковано 08 квітня 2020 року о 20:17

Держатомрегулювання спільно з організацією науково-технічної підтримки – ДНТЦ ЯРБ та суб’єктами діяльності у сфері використання ядерної енергії продовжує здійснювати оцінку радіаційних ризиків надзвичайної ситуації, що склалась у зв’язку із пожежами у природних екосистемах зони відчуження для інформування населення та ЗМІ, а також надання актуальної та достовірної інформації на запити міжнародних організацій та компетентних органів інших країн.

Станом на 15.00 8 квітня продовжується гасіння пожеж у природних екосистемах зони відчуження та зони безумовного (обов’язкового) відселення на території Денисовецького та Котовського лісництв силами підрозділів ДСНС та підприємств ДАЗВ. Гасіння пожеж ускладнено посушливими умовами зимово-весняного періоду, поривами вітру, відсутністю належної інфраструктури у цій місцевості тощо.

Держатомрегулювання здійснює аналіз даних, що надходять в оперативному режимі від Державного спеціалізованого підприємства «Екоцентр» ДАЗВ, Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського в м. Києві, Київської філії ДСП «Об’єднання «Радон», Українського Гідрометцентру ДСНС та ВП АЕС ДП «НАЕК «Енергоатом».

За дорученням Держатомрегулювання мобільна радіологічна лабораторія RanidSONNI Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки з 05 квітня 2020 року проводить оперативний контроль за вмістом техногенних радіонуклідів у приземному шарі атмосферного повітря у м. Києві та його околицях, перевіряє результати моделювання атмосферного переносу за реальними погодними умовами шляхом проведення вимірювань радіаційних характеристик повітря. Деталі за посиланням https://sstc.ua/news/fahivci-dntc-yarb-prodovzhuyut-stezhiti-za-situaciyeyu-z-lisovimi-pozhezhami-v-chornobilskij-zoni-vidchuzhennya

Дані з постів об’єктових та відомчих систем радіаційного моніторингу на території України, що доступні для аналізу, свідчать про те, що потужності еквівалентної дози гамма-випромінювання (гамма-фону у повітрі) (далі – ПЕД) з часу виникнення пожеж у зоні відчуження не змінювались і знаходяться в межах природних коливань, властивих для певної місцевості.

За оперативними даними мобільних груп радіаційної розвідки ДСП «Екоцентр», що працюють у зоні відчуження, поблизу лінії вогню, на відстані 1 м від поверхні ґрунту ПЕД коливається в межах 0,22-0,31 мкЗв/год, щільність бета-потоку – 14-18 β част/(хв×см2 ).

Об’ємна активність 137Cs у приземному шарі повітря в районі пожежі, на лінії вогню, 07 квітня 2020 року з 18:15 до 19:15, була зафіксована на рівні 9,6×10-4-9,4×10-3 Бк3, що перевищує значення контрольного рівня, (КР=2,1×10-4 Бк3) встановленого для цих територій, однак є значно меншою за допустиму концентрацію (ДКв = 0,8 Бк3)137Cs у приземному шарі повітря, встановлену Нормами радіаційної безпеки України (НРБУ-97).

За результатами вимірювань Центральної геофізичної обсерваторії, концентрація радіонукліду 137Cs в атмосферному повітрі м. Києва (пр. Науки, 37-39) становила у період 02-04 квітня 2020 року - 3,0 x 10-5 Бк3; у період 05-06 квітня – 8,3 х 10-5 Бк3.

На постах контролю АСКРО ВП АЕС ДП НАЕК «Енергоатом» в період з 04.04.2020 по 08.04.2020 потужність дози гамма-випромінювання знаходилась у межах фонових значень та склала в середньому 0,08 – 0,12 мкЗв/год.

Лабораторією зовнішньої дозиметрії ЦРБ ВП ЮУАЕС, при плановому виконанні контролю вмісту радіонуклідів в об’єктах навколишнього середовища на постах радіаційного контролю зони спостереження ЮУАЕС, встановлено незначне підвищення концентрації радіонукліду Cs-137 у атмосферному повітрі зони спостереження ВП ЮУАЕС у період з 31.03 – 07.04.2020 на рівні 5.11 – 8.27х10-6 Бк3 (при мінімально детектованій активності Cs-137 8,94х10-7 Бк3 ), яке також є значно нижчим встановлених НРБУ-97 допустимих рівнів (ДКв = 0,8 Бк3 ).

Наразі, за виключенням ближньої зони навколо осередків загорянь, ризик додаткового радіаційного впливу за рахунок виносу радіонуклідів з продуктами горіння природних екосистем на території зони відчуження та вторинного підйому пилу на згарищах, є незначним.

 

За інформацією ДСП «Екоцентр», задіяний в гасінні пожежі персонал, забезпечений індивідуальним дозиметричним контролем. З метою захисту персоналу і для прогнозування ризиків перевищення ліміту доз на базі інформаційного модуля ОБСЄ «Chernobyl Fire» 08.04.2020 проведено розрахунок дози опромінення персоналу за консервативним сценарієм та рекомендовано пройти додаткове обстеження на спектрометрі випромінювання людини (СВЛ) для визначення вмісту 137Cs в організмі.

Оперативна інформація про перебіг подій доступна на офіційних сайтах ДАЗВ http://dazv.gov.ua/ та ДСНС https://www.dsns.gov.ua/ua/Nadzvichayni-podiyi/106889.html і періодично оновлюється.

Держатомрегулювання продовжуватиме забезпечувати оцінку радіаційних ризиків та аналіз розвитку ситуації та інформувати про результати на своїх офіційних веб ресурсах.

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux