Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Останні події атомної енергетики очима регулюючого органу
Опубліковано 10 жовтня 2020 року о 09:00

Підсумовуючи тиждень, Голова Держатомрегулювання - Головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки - Григорій ПЛАЧКОВ поспілкувався з представниками засобів масової інформації щодо останніх подій у атомній енергетиці очима регулюючого органу. 


  • Про диверсифікацію постачальників палива для АЕС України, де вже впроваджено та, які кроки необхідно зробити експлуатуючій організації, відповідно до законодавства


Упровадження тепловиділяючих збірок, виробництва компанії «Westinghouse», як будь-якої нової модифікації ядерного палива для АЕС України чітко регламентується нормативно-правовими документами з ядерної та радіаційної безпеки. Визначено послідовні кроки, які має зробити експлуатуюча організація і кожен з яких ретельно аналізується та контролюється Держатомрегулюванням – від концептуального рішення щодо впровадження нового палива до його введення в промислову експлуатацію.

На сьогодні ядерне паливо компанії «Westinghouse» впроваджено на:

4 енергоблоках ВП «Запорізька АЕС»,

2 енергоблоках ВП «Южно-Українська АЕС». При цьому енергоблоки №2 та №3 ВП «Южно-Українська АЕС», №5  ВП «Запорізька АЕС» працюють виключно на паливі «Westinghouse».

 

  • Що таке Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива, стан будівництва об’єкту та для якого відпрацюваного палива призначене

Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива - це сховище з технологією поверхневого «сухого» зберігання із застосуванням двобар'єрної системи ізоляції відпрацьованого ядерного палива від навколишнього середовища, що забезпечується обладнанням спеціально спроектованих інженерних систем контейнерного типу. Призначене сховище для зберігання відпрацюваного ядерного палива лише українських АЕС, а саме ВП «Рівненська АЕС», ВП «Хмельницька АЕС» та ВП «Южно-Українська АЕС». Об’єкт сьогодні на стадії завершення будівництва. 

Для відпрацюваного ядерного палива ВП «Запорізька АЕС» використовується пристанційне сховище. 

А Сховище відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу зберігання (СВЯП-2) призначене для приймання, підготовки до зберігання і безпосередньо довгострокового зберігання (протягом 100 років) усього відпрацьованого ядерного палива ДСП «Чорнобильська АЕС».

10.09.2020 ДСП «Чорнобильська АЕС», відповідно до умов окремого дозволу від 25.08.2020, розпочала виконання робіт та операцій із:

− вивантаження відпрацьованого ядерного палива зі СВЯП-1 (сховище відпрацьованого ядерного палива «мокрого» типу у якому в даний час зберігається усе ядерне паливо, накопичене за час експлуатації Чорнобильської АЕС);

− підготовка, завантаження, відправлення зі СВЯП-1, транспортування до СВЯП-2, розвантаження на СВЯП-2 відпрацьованого ядерного палива;

− виконання робіт та операцій під час здійснення введення в експлуатацію СВЯП-2.


  • Регулюючий супровід будівництва №№ 3 і 4 ВП «Хмельницька АЕС»

На сьогодні, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26 липня 2018 року № 579-р схвалено техніко-економічне обґрунтування «Будівництво енергоблоків № 3, № 4 ХАЕС. Коригування».

Станом на 09 жовтня 2020 року проєкт будівництва цих енергоблоків, 

як і інформація про виконання ремонтно-відновлювальних робіт, що були визначені за результатами експертного обстеження у 2006-2008 рр., до Держатомрегулювання не надходили.

На сьогодні не підтверджена і можливість використання існуючих будівельних конструкцій протягом усього життєвого циклу енергоблоків №№ 3 і 4 ВП «Хмельницька АЕС». 

 «Як орган державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки - не можу коментувати дії експлуатуючої організації,  вартість спорудження енергоблоків №№ 3 та 4 ВП «Хмельницька АЕС» або вибір типу реакторної установки, - наголосив Григорій Плачков, - який би проєкт не був би вибраний, фундаментальний принцип «безпека понад усе» є незмінним».


«Пріоритет ядерної та радіаційної безпеки над будь-якими іншими цілями» - ось, що має об’єднувати усіх суб’єктів діяльності у сфері використання ядерної енергії. 

 




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux