Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Оновлена інформація про стан ядерної підкритичної установки «Джерело нейтронів» (23.03.2022)
Опубліковано 23 березня 2022 року о 16:15

У зоні розміщення ЯПУ «Джерело нейтронів» постійно ведуться бойові дії.

За інформацією експлуатуючої організації (ННЦ ХФТІ) під час огляду 22-23.03.2022  промислового майданчику ЯПУ «Джерело нейтронів» персоналом:

- виявлено предмет, попередньо кваліфікований, як нерозірваний реактивний снаряд РСЗВ 9К58 «Смерч», що створює потенційну небезпеку нового вибуху в безпосередній близькості до ядерної установки;

- підтверджено відсутність пошкоджень систем/елементів та будівель ЯПУ «Джерело нейтронів», насосної та градирень, лабораторії ізотопів, які б впливали на безпеку, але відмічені численні пошкодження вікон та обшивки будівель.

Персоналом ЯПУ «Джерело нейтронів» проінформовано про вибухонебезпечну знахідку відповідні служби. Але роботи із знешкодження унеможливлюються через постійні бойові дії у районі розташування ЯПУ «Джерело нейтронів».

За уточненою інформацією на завершальній стадії огляду майданчик в черговий раз потрапив під обстріл. Наслідки будуть уточнені після нормалізації ситуації і відсутності небезпеки для персоналу.

Нагадаємо, що 06 та 10 березня 2022 року ЯПУ «Джерело нейтронів» потрапило під бомбардування та обстріли. Крім того, в районі її розташування постійно проходять бойові дії. Як результат, зазнали пошкоджень система зовнішнього енергопостачання, система кондиціювання системи охолодження клистронної галереї лінійного прискорювача електронів та будівель (безпосередньо ядерної установки, а також насосної та градирень, лабораторії ізотопів).

Станом на 15:00 23.03.2022 року:

- оперативний персонал контролює стан ЯПУ «Джерело нейтронів»;

- ядерна установка переведена в глибокий підкритичний стан (режим «тривалий зупин» з 24.02.2022);

- зовнішнє електропостачання ЯПУ «Джерело нейтронів» відсутнє, але із-за постійних обстрілів майданчика відсутня можливість його відновлення;

- радіаційна обстановка на майданчику в межах норми;

- персонал продовжує впровадження заходів із усунення наслідків бойових дій та підтримання у працездатному стані обладнання ядерної установки.

Звертаємо увагу, що ЯПУ «Джерело нейтронів», як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій. Продовження її бомбардування або обстріли можуть призвести до тяжких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux