Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Олег Коріков: Україна в 2023 році має низку досягнень у сфері ядерної та радіаційної безпеки, однак ситуація на окупованій ЗАЕС – головний виклик сьогодення
Опубліковано 18 грудня 2023 року о 20:05

14 грудня 2023 року у Медіацентрі «Україна-Укрінформ» відбувся брифінг в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олега Корікова, на якому він поінформував про основні досягнення та виклики 2023 року в сфері ядерної та радіаційної безпеки.

На початку брифінгу Олег Коріков нагадав, що 14 грудня – День ліквідатора аварії на Чорнобильській АЕС, саме в цей день 37 років тому було завершено будівництво і введено в експлуатацію об’єкт «Укриття» над енергоблоком №4 ЧАЕС.

«Сьогодні ми вшановуємо пам'ять всіх тих, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції, в проектуванні та спорудженні саркофага. Ми всі маємо пам’ятати, якими великими жертвами та надзвичайними зусиллями було локалізовано аварію на ЧАЕС, і разом з міжнародними партнерами маємо за будь-яку ціну не допустити нової техногенної катастрофи», - зазначив очільник Держатомрегулювання.

Інформацію про результати 2023 року в сфері використання ядерної енергії та забезпечення ядерної та радіаційної безпеки Олег Коріков розпочав із досягнень. Зокрема, серед позитивних результатів 2023 року він відзначив:

  • 79 країн підтримали Україну та обрали її членом Ради керуючих МАГАТЕ - керівного органу Агентства. 2 роки Україна буде мати можливість посилити вплив на міжнародну політику в сфері безпеки використання ядерної енергії та нерозповсюдження ядерних матеріалів.
  • Продовжено довгострокову експлуатацію енергоблоку №1 Південноукраїнської АЕС. Держатомрегулюванням були внесені зміни до ліцензії, які дозволяють експлуатувати енергоблок ПАЕС-1 потужністю 1000 МВт до 2 грудня 2033 року.
  • Розроблено та схвалено «Положення з передліцензійної оцінки проєкту ядерної установки». Відтак, Держатомрегулювання зможе проводити передліцензійну оцінку проектів нових ядерних установок за запитом зацікавлених сторін: експлуатуючих організацій, проєктних організацій, постачальників ядерних установок. Метою передліцензійної оцінки є завчасне (до початку ліцензування ядерної установки) виявлення потенційних проблемних питань щодо проєкту ядерних установок та виявлення тих технологічних рішень, які можуть значно ускладнити або унеможливити отримання ліцензії на будівництво ядерних установок у подальшому.
  • У 2023 році розпочалась дослідна експлуатація нової ядерної установки - Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Експлуатуюча організація вже відпрацювала транспортно-технологічні операції поводження з відпрацьованим ядерним паливом за модифікованою технологією на енергоблоках АЕС та маршрути, якими відпрацьоване ядерне паливо доставляється з Рівненської, Хмельницької, Південноукраїнської АЕС на ЦСВЯП. Після успішної дослідної експлуатації та проведення необхідних аналізів з безпеки, експлуатаційна організація зможе подати заяву до Держатомрегулювання на отримання ліцензії на промислову експлуатацію.
  • Розпочато дослідну експлуатацію американського ядерного палива Westinghouse на енергоблоці ВВЕР-440 Рівненської АЕС. Це – суттєвий прогрес на шляху руйнування монополії рф на постачання ядерного палива для енергоблоків дизайну колишнього СРСР. Україна є прикладом для європейських партнерів, як безпечно можна позбавитись залежності від російського ядерного палива.
  • У 2023 році за ініціативою України започатковано роботу постійних моніторингових місій МАГАТЕ на усіх українських АЕС, що розташовані на підконтрольній Україні території (на окупованій Запорізькій АЕС постійна моніторингова місія МАГАТЕ діє з вересня 2022 року). Головне завдання місій - моніторинг стану безпеки діючих атомних електростанцій і Чорнобильської зони відчуження, аналіз впливів війни, вивчення потреб підприємств та формування пропозицій щодо надання необхідної технічної допомоги міжнародною атомною спільнотою.

«Попри ряд позитивних результатів, головною темою і головною проблемою року, що минає, залишається окупована російськими загарбниками Запорізька атомна електростанція, стан ядерної та радіаційної безпеки якої продовжує деградувати», - зазначив в.о. Голови Держатомрегулювання.

Він виділив головні фактори, чинники та події 2023 року, які створюють найбільші ризики та загрози для ядерної та радіаційної безпеки на ЗАЕС:

  • Некомпетентний персонал, який керує ядерною установкою, нелегальний менеджмент, який віддає відповідні розпорядження, персонал блочного щита керування, який немає відповідної кваліфікації та досвіду. Цей фактор також знайшов відображення і в звітах МАГАТЕ.
  • Знищення окупантами Каховського водосховища, внаслідок чого ЗАЕС втратила надійне джерело водопостачання, необхідного для підживлення технологічних контурів для розсіювання теплової енергії, яка продовжує вироблятися в ядерному паливі.
  • Зростання рівня мілітаризації ЗАЕС. Технологічні приміщення продовжують використовуватися як укриття для зброї, вибухівки, військової техніки. Окупанти обмежують МАГАТЕ в доступі до цих приміщень. Крім того експерти МАГАТЕ зафіксували факти здійснення окупантами обстрілів з артилерії та РСЗВ з території, що в безпосередній близькості до ЗАЕС.
  • Із травня місяця окупанти заблокували автоматичну передачу даних через автоматизовану систему контролю радіаційної обстановки на ЗАЕС. Внаслідок цього Україна не може виконувати свої зобов’язання щодо здійснення раннього оповіщення про ймовірні інциденти.
  • Постійні знеструмлення Запорізької АЕС, відсутність стабільного живлення від української енергосистеми. З чотирьох ЛЕП 750 кВ, які функціонували до війни, в роботі залишилася тільки одна. Також нещодавно втрачено резервну ЛЕП 330 кВ, її відновлення наразі не можна здійснити через постійні обстріли з боку російських окупантів.
  • Внаслідок безвідповідальних і некомпетентних дій окупаційної адміністрації та некваліфікованого персоналу у 2023 році двічі відбувалося руйнування бар'єру на шляху розповсюдження радіоактивності у довкілля (двічі було протікання потенційно радіоактивної води теплоносія першого контура в другий контур). Це також свідчить, що обладнання, системи безпеки та системи важливі для безпеки не отримують належного технічного обслуговування та не ремонтуються.

У підсумку Олег Коріков наголосив, що єдиним варіантом повернути безпеку на Запорізьку АЕС є повна демілітаризація і деокупація станція, повернення її під контроль легітимного і компетентного оператора «Енергоатома» і під контроль органу регулювання ядерної та радіаційної безпеки України - Державної інспекції ядерного регулювання України.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux