Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Олег Коріков: Україна повністю відмовилася від російського ядерного палива та обладнання для АЕС
Опубліковано 24 червня 2024 року о 20:09

Зважаючи на повномасштабну агресію рф проти України, російські компанії, що спеціалізуються на виробництві обладнання для атомних електростанцій, більше не можуть вважатися надійними, а подальша співпраця з ними була б фінансуванням війни проти України. Про це під час виступу на Сьомій Конференції Європейської групи регуляторів ядерної безпеки (ENSREG), яка проходить в м. Брюссель (Королівство Бельгія), заявив Голова Держатомрегулювання – Головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков.

«Своєчасне технічне обслуговування АЕС має вирішальне значення для безпеки. А це неможливо без стійких ланцюгів постачання. Тому будь-яка експлуатуюча організація повинна мати надійних партнерів, які вчасно надають якісні послуги та обладнання. Зважаючи на повномасштабне вторгнення рф, юридичні особи, афілійовані з рф, більше не можуть вважатися надійними партнерами. Забезпечення надійного постачання та обслуговування для українських АЕС реалізується завдяки декільком компонентам. По-перше, АТ НАЕК «Енергоатом» створено кілька відокремлених підрозділів (філій) з виробництва обладнання та технічного обслуговування. Друге – частину потреб закриває приватний українській бізнес, що створено за часів незалежності: виробництво насосів, трубопроводів арматури, електродвигунів, кабелів, турбін, вантажопідйомного обладнання тощо. І третій компонент – це постачання високоякісного обладнання та надання послуг провідними західними виробниками та інжиніринговими компаніями», - зазначив Олег Коріков.

Він додав, що Україна відмовилася також і від російського ядерного палива.

«Зазначимо, що з 2024 року всі енергоблоки ВВЕР-1000 українських АЕС, крім тимчасово окупованої Запорізької АЕС, будуть забезпечені ядерним паливом виробництва Westinghouse. Нагадаю, що у 2023 році на енергоблоці №2 Рівненської АЕС стартувала дослідна експлуатація палива виробництва Westinghouse, а в поточному році розпочато дослідну експлуатацію цього палива на енергоблоці №1 Рівненської АЕС», - повідомив Голова Держатомрегулювання.

Очільник українського ядерного регулятора закликав міжнародних партнерів відмовлятися від співпраці з рф, запроваджувати політичні та економічні санкції проти російських компаній у сфері використання ядерної енергії.

«На жаль, російська федерація не сидить бездіяльно, її глобальна ядерна експансія зростає з кожним днем. Також країна-агресор зберігає значний вплив на міжнародні інституції, зокрема й на МАГАТЕ. Величезна кількість росіян продовжує працювати в штаб-квартирі МАГАТЕ в інтересах своєї терористичної країни. Керівництво МАГАТЕ планує та реалізує проекти і заходи в рф, а також запрошує представників росії до участі в своїх заходах. Водночас рівень мілітаризації Запорізької АЕС зростає, доступ фахівців постійної моніторингової місії Агентства на окупованій атомній станції обмежується, їм забороняється безпосередньо спілкуватися з персоналом, система аварійної готовності та реагування зруйнована, автоматизована система контролю радіаційної обстановки не функціонує, що повністю протирічить Конвенції про раннє оповіщення про ядерні інциденти», - наголосив Олег Коріков.

Він підкреслив, що єдина можливість забезпечити ядерну та радіаційну безпеку на ЗАЕС – це змусити рф виконати резолюції Ради Керуючих та Генеральної конференції МАГАТЕ, які закликають до термінового виведення всього несанкціонованого персоналу рф із ЗАЕС та негайного повернення станції під повний контроль української влади.

Під час виступу Голова Держатомрегулювання також поінформував, що рф продовжує атаки на об’єкти енергетичної інфраструктури України, що, потенційно може вплинути на стан ядерної та радіаційної безпеки на атомних електростанціях.

«Нагадаю, внаслідок російського ракетного терору по українській енергетичній інфраструктурі в листопаді 2022 року відбулося аварійне відключення усіх енергоблоків атомних станцій України. Подальші удари по об’єктах енергетичної інфраструктури можуть створити нові загрози та виклики для безпечної експлуатації українських АЕС», - заявив Олег Коріков.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux