Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Олег Коріков поінформував учасників 52-го пленарного засідання ENSREG про ситуацію із ядерною та радіаційною безпекою в Україні
Опубліковано 27 квітня 2023 року о 13:33

24 квітня 2023 року в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков у онлайн-форматі взяв участь у 52-му пленарному засіданні Європейської групи регуляторів ядерної безпеки (ENSREG). Головною темою доповіді стала ситуація з ядерною та радіаційною безпекою в Україні, зокрема на Запорізькій АЕС, яка вже більше року окупована російськими військовими.

Очільник Держатомрегулювання підкреслив, що в умовах військової окупації Запорізької АЕС відбувається деградація систем безпеки та обладнання внаслідок порушення правил експлуатації, обмеження можливостей технічного обслуговування та ремонту. Крім того, відбувається деградація більшості фундаментальних принципів безпеки, таких як культура, нормативний нагляд, правова база безпеки, відповідальність за безпеку, керівництво та управління безпекою, глибокоешелонований захист, запобігання нещасним випадкам, захист персоналу тощо.

«Окупанти продовжують здійснювати непосильний тиск на персонал ЗАЕС, обмежують доступ проукраїнськи налаштованого персоналу на майданчик, впроваджують незаконні модифікації ядерних установок майданчика ЗАЕС та повністю знищуючи систему аварійної готовності та реагування на ЗАЕС», - зазначив Олег Коріков, додавши, що також значно зростають ризики і прямі загрози, що спричинені експлуатацією ядерних установок некомпетентним персоналом.

«На жаль, наявність постійної місії МАГАТЕ на ЗАЕС не заважає окупантам продовжувати свої незаконні дії, які суперечать усім принципам, вимогам, правилам і нормам безпеки МАГАТЕ», - сказав в.о. Голови Держатомрегулювання.

Він наголосив, що російська федерація порушує резолюції Генеральної асамблеї ООН і Ради керуючих МАГАТЕ, нехтує ядерною безпекою і не має наміру припиняти акти ядерного тероризму.

Олег Коріков закликав європейських колег рекомендувати державам-учасницям ENSREG утриматися від закупівлі ядерного палива російського виробництва, відмовитися від співпраці з російськими компаніями та закупівлі російського обладнання, як ненадійних партнерів та через високі ризики через санкції, підтримати на найвищому рівні деокупацію та демілітаризацію ЗАЕС та України, а також – обмеження прав і привілеїв російської федерації в МАГАТЕ.

У свою чергу в доповіді Генеральної дирекції з питань енергетики Єврокомісії наголошується, що Україна зіткнулася із низкою викликів у зв’язку із широкомасштабною війною, яку розпочала росія. Передусім, це вплив військових дій на безпеку усіх українських АЕС, а саме загрози втрати станціями електроліній зв’язку із енергетичною системою, спрацювання автоматичних захистів на енергоблоках. Запорізька АЕС залишається окупованою російськими військами та перебуває у зоні активних бойових дій, вона неодноразово зазнавала обстрілів, на промисловому майданчику знаходиться озброєння, а прилеглі території довкола ЗАЕС є замінованими. Ще одним викликом для України є ліквідація наслідків та збитків, що зазнала Чорнобильська АЕС внаслідок окупації російськими військами наприкінці лютого-березні 2022 року.

У доповіді Генеральної дирекції з питань енергетики ЄК акцентовано увагу на важливості підтримки України з боку європейських регуляторів та їх асоціацій ENSREG, WENRA, HERCA, а також Єврокомісії.

ENSREG, European Nuclear Safety Regulators Group (Європейська група регуляторів ядерної безпеки) – незалежний авторитетний експертний орган, до якого входять представники держав-членів ЄС та Європейської комісії з метою постійного вдосконалення та налагодження взаєморозуміння у сферах ядерної безпеки та поводження з радіоактивними відходами.

Участь Держатомрегулювання у засіданнях ENSREG є важливою для України, адже вона дозволяє інформувати європейських партнерів про ситуацію із ядерною та радіаційною безпекою в нашій державі, ризики та загрози, що виникають внаслідок повномасштабного вторгнення. Така діяльність направлена на формування консенсусної позиції серед європейських регуляторів та більшості країн ЄС на підтримку України.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux