Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Олег Коріков: Окупація ЗАЕС та злочинні дії рф - цинічне порушення усіх міжнародних принципів та норм ядерної та радіаційної безпеки
Опубліковано 24 травня 2024 року о 15:27

Єдиний спосіб відновити ядерну та радіаційну безпеку на Запорізькій АЕС – це змусити рф виконати резолюцію Генеральної конференції МАГАТЕ GC(67)/RES/16 та резолюції Ради Керуючих МАГАТЕ GOV/2022/17, GOV/2022/58, GOV/2022/71, GOV/2024/18. Однак рф продовжує ігнорувати заклики міжнародної спільноти до термінового виведення військ та всього несанкціонованого персоналу з української атомної електростанції, чим ставить під сумнів міжнародний авторитет як МАГАТЕ, так і ООН. Про це 23 травня 2024 року під час онлайн-зустрічі з міжнародними партнерами, очільниками ядерних регуляторів провідних країн світу, заявив Голова Держатомрегулювання – Головний державний інспектор ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков.

«Єдина можливість для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки на ЗАЕС – це деокупація та демілітаризація атомної станції, повернення ЗАЕС під повний контроль компетентних органів України, відповідно до існуючих ліцензій, що видані Держатомрегулюванням. Примусити рф зробити це можна лише шляхом економічної та політичної ізоляції, зокрема застосування санкцій щодо російської ядерної галузі. Важливо також, щоб такий злочин рф, як збройний напад регулярної армії та окупація мирного ядерного об’єкту сусідньої держави, не залишився безкарним. Цивілізований світ має звернути увагу МАГАТЕ на необхідність розробки механізму притягнення до відповідальності країн, які порушують принципи ядерної безпеки та мирного використання ядерної енергії. І в цьому питанні, шановні колеги, я дуже сподіваюся на вашу підтримку, яку ви вже неодноразово проявляли на усіх міжнародних майданчиках, де розглядалося питання Запорізької АЕС та загроз ядерній та радіаційній безпеці, які несе повномасштабна війна рф проти України», - наголосив Голова Держатомрегулювання.

У відповідь на запитання колег про ймовірність виведення окупантами енергоблоків ЗАЕС на енергетичні рівні потужності, Олег Коріков зазначив, що будь-які такі намагання стануть черговим актом ядерного терору з боку рф.

«Протягом останніх місяців з боку російських окупантів було багато заяв про те, що вони планують перезапустити принаймні один із реакторів ЗАЕС. Також оприлюднені плани країни-агресора щодо будівництва підживлювальної насосної станції для водозабезпечення АЕС, з якими, я певен, ви вже ознайомилися на офіційному сайті МАГАТЕ. Наголошую, експлуатація окупованої рф Запорізької АЕС на енергетичних рівнях потужності в нинішніх умовах неможлива, оскільки це дуже ймовірно може призвести до радіаційної аварії з транскордонними наслідками. Ситуація з наявністю кваліфікованого оперативного і ремонтного персоналу критична: на промисловому майданчику ЗАЕС не залишилося жодного фахівця, який має ліцензію Держатомрегулювання. Необхідні технічні обслуговування та ремонти систем безпеки та систем важливих для безпеки не здійснюються. Внаслідок обстрілів з боку російських окупантів періодично пошкоджуються дві ЛЕП, які забезпечують зв’язок ЗАЕС з енергосистемою України. Відсутнє надійне джерело водопостачання – Каховське водосховище втрачено внаслідок підриву дамби Каховської ГЕС», - пояснив очільник українського ядерного регулятора.

В онлайн-зустрічі взяли участь представники Європейської комісії, Комісії з ядерного регулювання США (US NRC), Офісу ядерного регулювання Великої Британії (ONR), Комісії з ядерної безпеки Канади (CNSC), Федерального міністерства навколишнього середовища, охорони природи та безпеки ядерних установок Німеччини (BMUV), Органу ядерної безпеки Франції (ASN), Норвезького управління радіаційної та ядерної безпеки (DSA), Органу з радіаційної та ядерної безпеки Республіки Фінляндія (STUK), Національного агентства з ядерної енергії Польщі (PAA), Державного інспекторату з ядерної безпеки Литви (VATESI), Управління з ядерної безпеки Швеції (SSM), Державного управління з ядерної безпеки Чехії (SUJB).


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux