Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Олег Коріков: «Місія МАГАТЕ на ЗАЕС ще триває, варто дочекатися офіційного звіту»
Опубліковано 03 вересня 2022 року о 13:45

Робота місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС не завершилась, а ще триває. Тому варто дочекатися підсумкового звіту за результатами інспекції. Таку думку в ефірі телеканалу «РАДА» у рамках національного телемарафону «Єдині новини» висловив в. о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков.

«Місія розпочала свою роботу і її робота поки не завершена. Місія працює за відповідною програмою, яка розроблялася спільно персоналом МАГАТЕ, українськими фахівцями за координаційної підтримки МЗС України. Ця програма передбачає відповідні технічні завдання і оцінку стану ядерної та радіаційної безпеки, систем фізичного захисту, фізичну верифікацію ядерного палива на ЗАЕС та інші дуже важливі моменти», - наголосив в. о. Голови Держатомрегулювання.

На його переконання, сам факт візиту місії МАГАТЕ на чолі з Гендиректором Рафаелем Маріано Гроссі на Запорізьку АЕС, яка з 4 березня 2022 року перебуває під окупацією російських військових, є дуже позитивним моментом.

«Місія МАГАТЕ на ЗАЕС – це результат зусиль ООН, української влади. Потрібно відзначити безпосередню участь і мужність Генерального директора МАГАТЕ Гроссі», – заявив Олег Коріков.

Він також зазначив, що варто дочекатися офіційного звіту місії МАГАТЕ за результатами інспекції на Запорізькій АЕС.

«Наразі я би утримався від коментарів щодо звіту. На наш погляд, такі стримані коментарі Гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі щодо цієї місії, передусім, пов’язані з тим, що ця місія не є завершеною. І, по-друге, частина представників місії, підлеглих Рафаеля Гроссі, перебувають зараз на ЗАЕС, і фактично є заручниками у російських окупантів», - сказав в. о. Голови Держатомрегулювання, пояснивши, що будь-які рішучі висловлювання можуть позначитися на перебуванні персоналу місії на ЗАЕС, який продовжує працювати.

«Безумовно хотілось би більш рішучих дій, висловлювань і рішень, але  давайте дочекаємося поки місія буде завершена. І відповідні заяви ми почуємо, і відповідний звіт ми отримаємо», - додав Олег Коріков.

Водночас, він вкотре наголосив, що головна мета і головні очікування України від місії МАГАТЕ на ЗАЕС – це демілітаризація та деокупація Запорізької АЕС, території довкола станції та міста Енергодар, і повернення цих територій під повний контроль української влади.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux