Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Очільники ядерних регуляторів України та Норвегії обговорили стан реалізації спільних проєктів у сфері ЯРБ та перспективні напрямки співпраці
Опубліковано 10 травня 2024 року о 17:56

09 травня 2024 року в приміщенні Державної інспекції ядерного регулювання України відбулася зустріч Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олега Корікова та Генерального директора Норвезького агентства з радіаційної та ядерної безпеки (DSA) Пера Странда. Під час зустрічі сторони обговорили стан виконання низки спільних проєктів у сфері ядерної та радіаційної безпеки, а також визначилися із пріоритетними напрямками двостороннього співробітництва.

«Мені надзвичайно приємно зустрітися з Вами сьогодні в приміщенні Держатомрегулювання. Я високо ціную, що незважаючи на війну в Україні, Ви знайшли можливість організувати цей візит з метою глибшого розуміння викликів і загроз, які виникають в сфері ядерної та радіаційної безпеки в нашій державі. Хочу підкреслити, що міжнародна технічна допомога загалом і постійна підтримка Держатомрегулювання з боку DSA зокрема, відіграє значну роль у забезпеченні ефективної роботи українського ядерного регулятора в складних умовах, що склалися внаслідок повномасштабного військового вторгнення рф в Україну», - зазначив Голова Держатомрегулювання Олег Коріков.

Він підкреслив, що DSA залишається ключовим міжнародним партнером, а співпраця між Держатомрегулюванням, ДНТЦ ЯРБ та DSA розпочалася ще в 2014 році та здійснюється в рамках двосторонньої Угоди про співробітництво у сфері ядерної та радіаційної безпеки. Станом на сьогодні вже реалізовано понад 20 проєктів, ще 22 – на стадії реалізації.

Йдеться про спільні проєкти з розробки нормативно-правових актів, а також процедур для відновлення регуляторного контролю над ядерними установками, об’єктами для поводження з радіоактивними відходами, джерелами іонізуючого випромінювання (які постраждали від окупації та бойових дій), проведення обстежень територій (які перебували під ворожою військовою окупацією), управління критично важливими знаннями (необхідними для захисту персоналу, населення та навколишнього середовища у разі ядерних або радіаційних інцидентів, спровокованих військовими діями), надання обладнання для радіаційних обстежень, технічної допомоги та інше.

«Хочу підкреслити, що після початку повномасштабного військового вторгнення рф в Україну 24 лютого 2024 року, колеги з ядерного регулятора Норвегії одні з перших запропонували допомогу Держатомрегулюванню. За останні два роки участь DSA в проєктах з вирішення нагальних завдань, які стоять перед Держатомрегулюванням, зросла вп’ятеро, якщо порівнювати з попередніми періодами», - сказав очільник Держатомрегулювання.

«Держатомрегулювання – наш ключовий і важливий партнер, якого ми будемо і надалі підтримувати. Наша співпраця є для нас пріоритетом, ми зацікавлені в її розширені та відкриті до нових ідей та проєктів», - зазначив Генеральний директор DSA Пер Странд.

У ході зустрічі представники Держатомрегулювання, ДНТЦ ЯРБ та DSA також обговорили подальші перспективи співробітництва, які передбачені Дорожною картою співпраці між DSA та Держатомрегулюванням на 2024-2028 роки.

Зокрема, йшлося про вдосконалення та посилення системи радіаційного моніторингу; продовження проєкту у сфері безпеки використання джерел іонізуючого випромінювання під час воєнного стану; розвиток та зміцнення нормативно-правової бази у сфері ядерної та радіаційної безпеки; оцінку радіологічного впливу на населення; вдосконалення системи інформування громадськості про радіаційні ризики тощо.

«Я переконаний, що наша нинішня та майбутня співпраця обов’язково сприятиме післявоєнному відновленню України в ядерній галузі та сприятиме виконанню Держатомрегулюванням своїх функцій національного регулятора з ядерної та радіаційної безпеки», - резюмував Олег Коріков.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux