Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Очільник Держатомрегулювання поінформував міжнародних партнерів про стан ядерної та радіаційної безпеки в Україні
Опубліковано 12 січня 2024 року о 14:12

11 січня 2024 року відбулася онлайн-зустріч в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олега Корікова з представниками ядерних регуляторів провідних країн світу. В ході зустрічі міжнародних партнерів було поінформовано про поточний стан ядерної та радіаційної безпеки в нашій країні.

Головною темою стала ситуація на окупованій російськими військами Запорізькій АЕС. Олег Коріков нагадав, що окупація найбільшої в Європі АЕС вже триває понад 22 місяці та наголосив, що це призвело до значної деградації ядерної та радіаційної безпеки на атомній станції.

«Ситуація з регулярним обслуговуванням і ремонтом погіршується з дня на день. Немає системного підходу та планових заходів з технічного обслуговування систем безпеки та обладнання, пов'язаного з безпекою. Планового ремонту основного обладнання не проводилося. Навіть плану технічного обслуговування та ремонту на 2024 рік не було розроблено», - заявив Олег Коріков.

Він також наголосив на важливості надання окупантами повних та своєчасних допусків експертів постійної моніторингової місії МАГАТЕ на ЗАЕС до усіх важливих ділянок промислового майданчика, обладнання систем безпеки та систем важливих для безпеки АЕС та закликав міжнародних партнерів підтримати Україну в цій принциповій позиції.

Олег Коріков повідомив, що експлуатуючою організацією ЗАЕС – НАЕК «Енергоатом» - розроблено Концепцію проведення перевірок та відновлення рівня безпеки ядерних установок на майданчику ЗАЕС, які необхідно здійснити після деокупації станції.

Крім того, він зазначив, що за дорученням Держатомрегулювання, ДП ДНТЦ ЯРБ, спільно з ядерними регуляторами Норвегії та Фінляндії (DSA та STUK), розпочато розробку Програми відновлення державного регулювання безпеки експлуатації ядерних установок на Запорізькій АЕС, які постраждали внаслідок бойових дій та окупації військами рф. За його словами, в процесі розробки зазначеної програми важливо проаналізувати та врахувати доступний міжнародний досвід з експлуатації атомних станцій в надзвичайних умовах.

Директор Департаменту з безпеки радіаційних технологій та поводження з радіоактивними відходами – заступник Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Наталія Рибалка акцентувала на важливості відновлення діяльності та регуляторного контролю над тими підприємствами, що перебували в окупації та діяльність яких пов’язана із поводженням з відпрацьованим ядерним паливом, джерелами іонізуючого випромінювання, радіоактивними відходами. У цьому контексті вона поінформувала про ситуацію на Липцівській базі Національного наукового центру «Інституту метрології», яка внаслідок російської окупації зазнала значної шкоди.

У зустрічі у онлайн-форматі взяли участь представники Європейської комісії, Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), Європейської групи регуляторів ядерної безпеки (ENSREG), Західноєвропейської асоціації ядерних регуляторів (WENRA), Комісії з ядерного регулювання США (US NRC), Офісу ядерного регулювання Великої Британії (ONR), Комісії з ядерної безпеки Канади (CNSC), Органу з радіаційної та ядерної безпеки Республіки Фінляндія (STUK), Національного агентства з ядерної енергії Польщі (PAA), Державної інспекції з безпеки атомної енергії (VASETI), Управління з ядерної безпеки Швеції (SSM), Норвезького управління радіаційної та ядерної безпеки (DSA).


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux