Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Об’єкти ДСП «Чорнобильська АЕС», поточна ситуація станом на 13:00 07.03.2022
Опубліковано 07 березня 2022 року о 14:00

Всі об’єкти ДСП «Чорнобильська АЕС», що знаходяться у зоні відчуження, продовжують перебувати під контролем військових країни-агресора.

Вже дванадцяту добу поспіль персонал ДСП «Чорнобильська АЕС» без ротації мужньо та героїчно виконує свої функції із забезпечення безпечної експлуатації цих об’єктів.

Робота Автоматизованої системи радіаційного контролю зони відчуження досі не відновлена. Регулюючий контроль за станом ядерної та радіаційної безпеки на майданчику Чорнобильської АЕС та на території зони відчуження наразі неможливий.

Стаціонарний та стільниковий телефонний зв'язок із персоналом ДСП «Чорнобильська АЕС», що наразі працює на майданчику АЕС, не відновлено.

За інформацією персоналу ДСП «Чорнобильська АЕС», що отримується по доступним каналам зв’язку, параметри безпеки об’єктів ДСП «Чорнобильська АЕС» поки перебувають у нормі.

Роботу окремих датчиків контролю нейтронного потоку, потужності дози гамма-випромінювання та радіаційного забруднення повітря, не відновлено. Непрацездатність зазначеного обладнання  ускладнює здійснення повного контролю за критичністю та низкою радіаційних параметрів в одному з приміщень об’єкта Укриття. Через відсутність внаслідок окупації достатньої кількості ремонтного персоналу та спеціального обладнання відновлення пошкодженого обладнання систем, важливих для ядерної та радіаційної безпеки, не виконується.

Доступна інформація щодо параметрів безпеки свідчить про тенденцію сталого погіршення низки показників, зокрема, концентрації довгоживучих радіонуклідів в атмосфері. Окупант продовжує грубо порушувати вимоги радіаційної безпеки та санітарно-пропускного режиму на підприємстві та в Зоні відчуження, що призводить до погіршення радіаційної обстановки на підприємстві та Зоні відчуження, а також сприяє розповсюдженню радіоактивного забруднення за межі Зони відчуження.

Вчора, 06 березня 2022 року, окупант вдався до чергового акту застосування російської пропаганди задля висвітлення себе у якості «посланця миру». Зокрема, на територію підприємства ворогом була завезена гуманітарна допомога (їжа, цигарки тощо). Ця акція не мала жодного відношення до допомоги персоналу ДСП «Чорнобильська АЕС», який майже два тижні перебуває в заручниках російських військових, а була направлена лише на створення картинки для ЗМІ. Після категоричної та публічної відмови персоналу підприємства від «допомоги» окупанта, ворог вдався до хитрощів: переодягнув своїх військових у форму концерну «NOVARKA», що була на санпропускниках, та, які з радістю та вдячністю приймали допомогу, що фільмувалося російськими ЗМІ.

Довідково: концерн «NOVARKA» був створений для спорудження нового безпечного конфайменту над зруйнованим в результатів аварії у квітні 1986 року енергоблоком №4 Чорнобильської АЕС. Весь персонал концерну покинув Зону відчуження після завершення робіт із введення в експлуатацію НБК та завершення гарантійного строку обслуговування цього об’єкту у вересні 2020 року.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux