Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
“Новини Об’єднаної Конвенції про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами”
Опубліковано 25 серпня 2011 року о 15:13

Відповідно до спільних пропозицій країн-учасниць Об’єднаної конвенції про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами, підтриманими членами Генерального комітету Об’єднаної конвенції, у 2010 році була утворена редакційна робоча група з відновлення роботи щодо публікації Інформаційного бюлетеня Об’єднаної конвенції.

У травні 2011, під час організаційної наради по Об’єднаній конвенції, був представлений оновлений Інформаційний бюлетень Об’єднаної Конвенції (додається).

Метою публікації інформаційного бюлетеня є представлення інформації щодо рекомендацій Третьої наради з розгляду Об’єднаної Конвенції стосовно поліпшення взаємодії у період між нарадами з розгляду шляхом повідомлення учасників про практику та досвід, досягнуті результати, питання безпеки та інші аспекти, що мають відношення до забезпечення безпеки поводження з радіоактивними відходами. Бюлетень Об’єднаній конвенції, також направлений на інформування громадськості та зацікавлених сторін.

Додаток

 

Інформаційний бюлетень Об’єднаної конвенції. Видання №1 – березень 2011. Переклад українською мовою

 

JOINT CONVENTION NEWS

 

Видання №1 – березень 2011

 

 

Новини Об’єднаної Конвенції

 

Об’єднана Конвенція з питань безпечного поводження з відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами

 

ЗМІСТ БЕРЕЗНЕВОГО ВИПУСКУ

 

Вступ та ціль

Підготовка до Четвертої наради з розгляду

Проведені заходи Четвертої наради

Теми, що викликали інтерес

Статистика

Розклад зустрічей Четвертої наради

 

Контакти:

Mr. Kunihisa Soda:

[email protected]

 

Mr. Werner Mester:

[email protected]

 

Ms. Marie-Christine Bardet:

[email protected]

 

Ms. Mary Bisesi:

[email protected]

 

Останні новини, що стосуються аварії на АЕС Фукусіма можуть бути знайдені тут:

http://www.nisa.meti.go.jp/english/index.html

та

http://www.iaea.org/newscenter/news/tsunamiupdate01.html


Вступ та ціль

Промова президента

Під час підготовки до Організаційної наради по Об’єднаній конвенції, що відбудеться 10-11 травня 2011, із задоволенням представляю оновлений Бюлетень Об’єднаної Конвенції. При підготовці бюлетеня враховані рекомендації Третьої наради з розгляду Об’єднаної Конвенції щодо поліпшення взаємодії у період між Нарадами з розгляду шляхом повідомлення учасників про практику та досвід, досягнуті результатами, питання безпеки та інші аспекти, що мають відношення до забезпечення безпеки поводження з радіоактивними відходами. Крім того, оновлений бюлетень призначено для інформування громадськості та зацікавлених сторін. Як президент Третьої наради з розгляду Об'єднаної Конвенції, я хотів би закликати всіх Учасників прийняти участь у випуску цього бюлетеня для подальшого підвищення безпеки поводження з ядерними відходами.

 

Kunihisa Soda

ПрезидентТретьої наради з розгляду Об'єднаної Конвенції

 

 

Підготовка до Четвертої наради з розгляду

 

Графік та ключові етапи

Дати Четвертої Наради та ключові етапи були визначені під час Третьої Наради у 2009 році. Організаційна зустріч була запланована на травень 2011 року, для підготовки Четвертої Наради у відповідності до правил та керівних документів (IN-FCIRCs 602/Rev.3 та 603/Rev.4). Організаційна зустріч є відкритою для усіх учасників конвенції, а також тими сторонами, хто лише нещодавно ратифікував Конвенцію; метою зустрічі є розробка детальних планів для Четвертої наради з розгляду.

 

Планування Четвертої Наради

Учасники третьої наради рекомендували ряд заходів покращення для майбутніх нарад з розгляду, зокрема в частині: 1) наради керівників щодо основних питань та політики 2) інструменту для презентації даних Національних Доповідей, що базується на мережевій базі даних щодо поводження з відходами 3) вдосконалення процедур вибору осіб, що виконуватимуть офіційні обов’язки в рамках наради 4) керівництва Об’єднаною Конвенцією 5) передачі знань та продовження роботи між нарадами з розгляду 6) поліпшення взаємодії в період між нарадами з розгляду 7) доповнення обов’язків заступника голови для групи країн.

 

Підготовку Четвертої наради вже розпочато базуючись на графіку, що був затверджений під час Третьої Наради. Організаційна зустріч в травні відбудеться за 12 місяців перед Четвертою Нарадою. Після Наради буде проведено семінар для осіб що заступають та звільняються з офіційних посад в рамках конвенції, що гарантуватиме безперервність та передачу знань у відповідності до цілей Об’єднаної Конвенції.

 

Учасники Третьої Наради також рекомендували щоб Четверта Нарада відбулася в травні 2012 року. Основними цілями цієї наради є продовження роботи над досягненням та підтримкою високого рівня безпеки по всьому світу щодо поводження з відпрацьованим паливом та радіоактивними відходами. З метою виконання означених цілей, діяльність учасників та відповідні доповіді для Четвертої Наради мають охоплювати наступну тематику: 1) вдосконалення регулюючої бази; 2) гарантування ефективної незалежності регулюючого органу; 3) реалізація стратегій поводження з відпрацьованим паливом та відходами з видимими етапами; 4) забезпечення фінансування для безпечного та ефективного поводження з відходами; 5) навчання та набір кваліфікованого персоналу робітників; а також 6) розробка геологічних сховищ для високоактивних відходів.

Планування Четвертої Наради триває.

 

Діяльність після Третьої Наради

Рекомендації щодо подальшої діяльності після Третьої Наради були наступними:

1) нарада керівників щодо основних питань та політики: Заснувано Організацію щодо поводження з відходами проведено в Парижі в червні 2010 – як було рекомендовано Третьою Нарадою

2) інструменту для презентації даних Національних Доповідей, що базується на мережевій базі даних щодо поводження з відходами (NEWMDB) – Інструмент для презентації даних розроблений МАГАТЕ, оснований на базі даних NEWMDB та інших

3) вдосконалення процедур вибору осіб, що виконуватимуть офіційні обов’язки в рамках наради – дивись переглянутий INFCIRC-603.Rev.4

4) керівництво Об’єднаною Конвенцією – нових учасників 9; загальна кількість учасників 57 (у відповідності до останніх змін у статуті на серпень 2010)

5) передача знань та продовження роботи між нарадами з розгляду - семінар для осіб що заступають та звільняються з офіційних посад в рамках конвенції буде проведено після організаційної зустрічі. На семінарі будуть надані інструкції для цих осіб

6) поліпшена взаємодія в період між нарадами з розгляду – Зустріч щодо роботи між нарадами, Зустрічі загальних комітетів та Організаційна зустріч відбудуться за 12 місяців до Наради з розгляду (включено в INFRIC-602/Rev.3)

7) доповнено обов’язкі заступника голови для групи країн – переглянуто INFRIC-603/Rev.4 та INFRIC-602/Rev.3

 

http://www-ns.iaea.org/downloads/rw/conventions/third-review-meeting/final-report-english.pdf

 

 

ПРОВЕДЕНІ ЗАХОДИ ЧЕТВЕРТОЇ НАРАДИ

 

Технічна нарада в Марокко (грудень 2009)

МАГАТЕ та уряд Марокко у співпраці з CNESTEN організували нараду у м. Рабат (Марокко) 2 та 3 грудня 2009. Під час цієї наради обговорено цілі Об’єднаної Конвенції та досвід учасників щодо процесу ратифікації, підготовки Національних Доповідей та процесу їх розгляду. Також обговорено досвід учасників Об’єднаної Конвенції.

 

Технічна нарада у Франції (червень 2010)

Секретаріат МАГАТЕ по Об’єднаній Конвенції провів технічну нараду в Парижі (Франція) в червні 2010 року. На нараді було засновано Організацію щодо поводження з радіоактивними відходами. Ця нарада також була рекомендована Третьою Нарадою.

Метою наради було обговорення заходів, що виконуються по заснуванню національних організацій щодо поводження з радіоактивними відходами. Учасниками наради були експерти сторін Об’єднаної Конвенції та з експерти країн, що не є членами Об’єднаної Конвенції. По закінченню наради була організована поїздка на установку по захороненню відходів Center de LAube.

 

Зустріч Генерального Комітету Об’єднаної Конвенції

Ще одна зустріч була організована в штаб-квартирі МАГАТЕ 24-го вересня 2010 року. Основною темою даної зустрічі були подальші дії після зустрічі Генерального Комітету (20 листопада 2009 року), а також обговорення результатів та пропозицій Паризької технічної наради, що була проведена в червні 2010 року. Обговорені питання та надані пропозиції щодо: посилення обміну інформацією, сприяння безперервності роботи в період між зустрічами та підготовки до Четвертої Наради.

 

Семінар щодо Об’єднаної Конвенції та Допоміжної веб-системи збору звітних даних (NEWMDB), Японія, вересень 2010

Семінар був організований МАГАТЕ спільно з Агентством з ядерної та промислової безпеки (NISA), Міністерством Економіки, Торгівлі та Промисловості (METI) та Японською Організацією з Безпеки використання Ядерної Енергії (JNES). Семінар співпав з 5-ої щорічною зустріччю Тематичної Групи з поводження з радіоактивними відходами Азіатської Мережі з Ядерної Безпеки (ANSN). Семінар був добре сприйнятий та викликав інтерес серед 11 країн Азії та Австралії, що були його учасниками, зокрема імітація наради з розгляду в рамках Об’єднаної Конвенції.

 

Міжнародний семінар щодо видачі дозволів (на розміщення площадки, проектування, експлуатація, зупинка та зняття з експлуатації) для централізованих сховищ радіоактивних відходів, включаючи герметичні радіоактивні джерела, жовтень 2010 року

Міжнародний семінар щодо видачі дозволів (на розміщення площадки, проектування, експлуатація, зупинка та зняття з експлуатації) для централізованих сховищ радіоактивних відходів, включаючи герметичні радіоактивні джерела був проведений 11-15 жовтня 2010 року. Це був перший семінар для розробки ефективної взаємодії між Кодом Поведінки та Об’єднаною Конвенцією.

 

 

ТЕМИ, ЩО ВИКЛИКАЛИ ІНТЕРЕС

 

Канада – стан запропонованого Ontario Power Generation сховища низько- та середньоактивних відходів розташованого у глибоких геологічних формаціях.

В Третій національній доповіді Канади було згадано про наміри компанії Ontario Power Generation побудувати сховище у глибоких геологічних формаціях (в глинистому вапняку) 100 метрів під землею. Глибоке геологічне сховище (DGR) буде довгостроковим об’єктом поводження с низько- та середньоактивними відходами компанії Ontario Power Generation. Запропонована площадка розміщення DGR знаходиться на майданчику АЕС Bruce (Тівертон, Онтаріо, Канада (Муніціпалітет Кінкардін). У 2005 році Муніципалітет Кінкардін провів опитування серед своїх громадян, щоб з’ясувати рівень підтримки щодо DGR. Більшість погодилася з рекомендаціями Ontario Power Generation та проект зараз вступив у фазу довгого та ретельного регуляторного процесу. Міністр навколишнього середовища у червні 2007 року на оглядовій нараді посилався на Оцінку впливу на довкілля проекту DGR; очікується що створення Спільної Оглядової Групи (JRP) буде анонсовано в 2011 році.

JRP буде оцінювати вплив на довкілля та перші етапи ліцензування. Враховуючи затримки щодо видачі дозволів та ліцензування регулюючими органами, будівництво DGR буде розпочато в 2012, а введення в експлуатацію планується в 2017/2018.

 

Більш детальна інформація доступна тут: http://www.opg.com/power/nuclear/waste/dgr

 

 

 

СТАТИСТИКА

На сьогодні в Об’єднаній Конвенції 57 учасників.

Останні зміни відбулися у серпні 2010

 

9 нових членів приєдналися після Третьої Наради

 

Учасники, що нещодавно приєдналися

Країна

Африка

Габон

Азія

Казахстан

 

Об’єднані Арабські Емірати

Європа

Кіпр

 

Грузія

 

Македонія

 

Молдова

 

Чорногорія

 

Португалія

 

 

 

Розклад зустрічей Четвертої наради

 

3 травня 2011 року

Передача персональних даних делегатів (заступників) та імена радників та експертів для Організаційної Зустрічі

 

10-11 травня 2011 року

Організаційна Зустріч Четвертої Наради

 

12 травня 2011 року

Семінар для осіб що заступають та звільняються з офіційних посад в рамках конвенції

 

7 жовтня 2011 року

Кінцевий термін подання національних доповідей

 

7 лютого 2012 року

Кінцевий термін подання питань та коментарів до національних доповідей

 

7 квітня 2012 року

Кінцевий термін подання відповідей на запитання та коментарі до національних доповідей

 

14-23 травня 2012 року

Четверта нарада з розгляду

 

 

Новини Обєднаної Конвенції

 

Контакти

Waste and Environmental Safety Section, Division of Radiation, Transport and Waste Safety

International Atomic Energy Agency

P.O. Box 100, A-1400 Vienna, Austria

Tel: 0043-1-2600 22711, Fax: 0043-1-26007

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux