Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Нарада з радіаційного захисту населення при медичному опроміненні
Опубліковано 22 грудня 2020 року о 10:00

21 грудня 2020 р. Голова – Головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України – Григорій ПЛАЧКОВ провів онлайн нараду з представниками Національної служби здоров’я України та ДП ДНТЦ ЯРБ, на якій обговорили проблемні питання радіаційного захисту при медичному опроміненні, що пов’язано із зростанням діагностичних процедур з використанням джерел іонізуючого випромінювання та масовим ввезенням в Україну медичного радіологічного обладнання в умовах протипандемічних заходів у відповідь на небезпеку розповсюдження коронавірусу SARS-CoV-2.


Медичне опромінення відноситься до радіаційно-гігієнічних регламентів другої групи, а протирадіаційний захист при цьому базується на принципах виправданості та оптимізації, якими, на практиці, нехтували під час пандемії. Так, запровадження широкого застосування експрес-тестів і ПЛР тест-систем, та, і до цього часу, для непрямої діагностики SARS-CoV-2, використовувались (і продовжують використовуватись) рентгенографічні методи, зокрема, КТ-дослідження. Фактично, КТ-дослідження органів грудної клітини перетворились мало не на скринінговий метод досліджень в Україні. Постає питання пріоритетів: реальна загроза життю і здоров’ю людини від COVID-19 чи потенційна шкода її здоров’ю від застосування радіаційних методів діагностики? Під час вибору методу діагностики потрібно, передусім, керуватися принципом виправданості дозового навантаження.


Більшість авторитетних міжнародних та національних організацій охорони здоров’я застерігають від надмірного використання КТ у діагностиці коронавірусної хвороби. Дози при КТ немалі та значно збільшуються ризики виникнення онкологічних захворювань. Необхідна розробка відповідних протоколів діагностики з використання КТ.


Виклики державного регулювання безпеки використання медичного радіологічного обладнання пов’язані з тим, що з одного боку необхідно у максимально стислі терміни видати відповідний дозвіл на його використання, а з іншого – бути впевненим, що це обладнання чи технологія буде використовуватись у безпечний спосіб.  


Під час наради учасникам було запропоновано об’єднати зусилля Держатомрегулювання, МОЗ, Національної служби здоров’я України, професійних громадських організацій для забезпечення контролю за ввезенням та використанням медичного радіологічного обладнання лише ліцензованими медичними закладами та постачальниками, розробити та впровадити в практику відповідні діагностичні протоколи, здійснювати контроль відповідності обладнання національному законодавству та законодавству ЄС. 


Відповідний план заходів та шляхи взаємодії будуть обговорені на наступному засіданні у січні 2021 р. Міжвідомчої робочої групи експертів з  питань радіаційного захисту у медицині, створеній при Держатомрегулюванні.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux