Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
На сьогодні ядерні регулятори України та Норвегії працюють над реалізацією 18 спільних проєктів
Опубліковано 26 червня 2024 року о 11:15

Під час Сьомої Конференції Європейської групи регуляторів ядерної безпеки (ENSREG), що пройшла в м. Брюссель (Королівство Бельгія) 24-25 червня 2024 року, відбулася зустріч Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олега Корікова та Генерального директора Норвезького агентства з радіаційної та ядерної безпеки (DSA) Пера Странда. В ході зустрічі сторони обговорили стан реалізації спільних проєктів та подальше співробітництво, плани щодо якого передбачені Дорожньою картою співпраці між DSA та Держатомрегулювання на 2024-2028 роки.

«Вдячний за активну участь DSA в проєктах, спрямованих на вирішення нагальних проблем, що постали перед Держатомрегулювання після повномасштабного вторгнення рф в Україну 24 лютого 2022 року. За останні два роки було ініційовано 25 проєктів з протидії викликам, які спричинені військовою агресією росії. На сьогодні з них реалізується 18 проєктів», - зазначив Олег Коріков.

Спільні проєкти Держатомрегулювання та DSA, які були розпочаті після 24 лютого 2022 року, охоплюють такі важливі напрямки:

розробка політики та процедур для відновлення регуляторного контролю над ядерними об’єктами, які постраждали від окупації та бойових дій;

обстеження територій, які постраждали від ворожої військової окупації;

управління критичними знаннями, необхідними для захисту персоналу, населення та довкілля під час ядерних або радіаційних інцидентів, спричинених бойовими діями;

забезпечення обладнанням для радіаційної розвідки на раніше окупованих територіях тощо.

«За десятиліття нашої співпраці, з 2014 року, ми створили стійкий механізм планування, координації та своєчасної реалізації спільних проєктів. Ця стратегія включає регулярну оцінку регуляторних загроз і викликів, з якими стикається Держатомрегулювання, та які відображаються в Звітах про оцінку загроз. Такий підхід, реалізований у нашій двосторонній співпраці, визнано Європейською Комісією позитивною практикою», - сказав очільник українського регулятора.

Генеральний директор DSA Пер Странд зазначив, що співпраця з українським регулятором є важливою, оскільки це посилює спроможності Держатомрегулювання з виконання своїх функцій як національного регулятора з ядерної та радіаційної безпеки в умовах війни. Також він запевнив, що DSA зацікавлене у розширенні співпраці, реалізації нових ідей і проєктів.

Зазначимо, що історія співпраці Держатомрегулювання та DSA, яка розпочалася в 2014 році, загалом нараховує 42 спільних проєкти: 24 – вже завершені, 18 – на стадії реалізації.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux