Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
На Рівненській та Чорнобильській атомних станціях розпочали роботу постійні моніторингові місії МАГАТЕ
Опубліковано 19 січня 2023 року о 08:27

17 січня 2023 року на Рівненській АЕС розпочала свою роботу постійна моніторингова місія МАГАТЕ. Робота такої ж місії Агентства на Чорнобильській АЕС стартувала днем пізніше, 18 січня 2023 року.

Старт роботи місій був ознаменований підняттям прапора МАГАТЕ на промислових майданчиках обох атомних електростанцій, а також проведенням нарад за участі Генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі, в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олега Корікова, керівництва атомних електростанцій.

За словами Рафаеля Гроссі, розширення постійної присутності МАГАТЕ в Україні відбулося з метою надання допомоги та запобіганню ймовірним загрозам ядерній та радіаційній безпеці, що виникають внаслідок військових дій.

«Наші експерти перебуватимуть на всіх АЕС України, щоб надавати життєво важливу допомогу з ядерної та фізичної ядерної безпеки в ці надзвичайно складні та випробувальні часи», - зазначив Гендиректор МАГАТЕ.

Очільник Держатомрегулювання Олег Коріков наголосив, що Україна за всі роки незалежності була й залишається сумлінною стороною усіх міжнародних угод і договорів у сфері використання ядерної енергії. Вона і сьогодні залишається абсолютно відкритою для міжнародних партнерів.

«Нині росія фактично знецінює авторитет МАГАТЕ й продовжує не виконувати Резолюції Ради керуючих Агентства, прийнятих минулого року, які закликають рф до припинення будь-яких дій щодо ядерних установок України і звільнення її території. Необхідно опрацювати механізми повного припинення співробітництва з рф в сфері використання ядерної енергії та механізми обмеження прав росії в МАГАТЕ. Тільки чітка й послідовна позиція цивілізованих країн, санкції та їх економічні наслідки для країни-агресора зможуть вплинути на ситуацію», - заявив Олег Коріков.

Він додав, що впровадження постійних місій МАГАТЕ на майданчиках українських АЕС важливе для моніторингу впливів війни, яку веде росія, на мирні ядерні установки.

Нагадаємо, що постійні моніторингові місії МАГАТЕ працюватимуть на всіх діючих на сьогодні українських АЕС, а також на Чорнобильській АЕС, яка наразі перебуває на етапі зняття з експлуатації.

Фото: пресслужба Рівненської АЕС
Фото: пресслужба Рівненської АЕС
Фото: пресслужба Рівненської АЕС

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux