Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Міжнародний день пам’яті про Чорнобильську катастрофу
Опубліковано 26 квітня 2024 року о 10:53

Щорічно 26 квітня увесь світ згадує одну з найбільших техногенних катастроф в історії людства. Сьогодні 38-і роковини аварії на Чорнобильській АЕС.

У цей день Україна та увесь цивілізований світ вшановує пам’ять ліквідаторів Чорнобильської катастрофи, які ціною власного життя та здоров’я захистили увесь світ від ядерної загрози, виявивши справжній героїзм та самопожертву.

Викид величезної кількості радіоактивних речовин з четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС в результаті запроектної аварії завдав непоправної шкоди довкіллю як України, так і всієї Європи, підірвав здоров’я людей: працівників станції, ліквідаторів, медиків, мешканців прилеглих до станції міст та сіл.

І сьогодні територія Чорнобильської зони відчуження віднесена до радіаційно забруднених земель та залишається непридатною для безпечного проживання людей, потребує здійснення захисних заходів та забезпечення утримання та ізоляції радіоактивних відходів, розміщених на цій території.

В лютому-березні 2022 року Чорнобильська АЕС знову стала місцем, до якого була прикута увага всього світу. Російські загарбники, окупувавши Чорнобильську АЕС та зону відчуження, вдалися до ядерного шантажу.

рашисти вчинили та продовжують вчиняти військовий злочин, захопивши у полон українських нацгвардійців, які забезпечували фізичний захист Чорнобильської АЕС. У це важко повірити у 21 сторіччі, через 38 років після Чорнобильської катастрофи, але 103 нацгвардійці з ЧАЕС вже більше 2-х років залишаються у ворожому полоні, потерпають від нелюдських умов та тортур.

Вимушені застерегти цивілізований світ, що потенційна загроза виникнення нової ядерної аварії в Україні нікуди не зникла. Вже понад два роки окупована російськими військами Запорізька АЕС є для країни-агресора інструментом ядерного терору.

Сьогодні, вшановуючи жертв Чорнобильської трагедії, цивілізований світ має об’єднати свої зусилля для недопущення нової техногенної ядерної катастрофи. А це можливо тільки за умови деокупації та демілітаризації Запорізької АЕС, притягнення до відповідальності російської федерації, яка порушує всі міжнародні норми та принципи мирного використання ядерної енергії, забезпечення ядерної та радіаційної безпеки.

З повагою

Голова Держатомрегулювання – 

Головний державний інспектор 

з ядерної та радіаційної безпеки України 

Олег КОРІКОВ





Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux