Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
МАГАТЕ розширює моніторингові місії в Україні на об’єкти інфраструктури, що мають вплив на безпеку АЕС
Опубліковано 13 вересня 2024 року о 10:24

12 вересня 2024 року моніторингова місія МАГАТЕ відвідала в Україні одну з електричних підстанцій, яка має суттєвий вплив на безпеку і стабільність роботи АЕС і зазнала пошкоджень внаслідок масованих ракетних обстрілів російською федерацією цивільної інфраструктури.

Цим візитом розпочато практичну реалізацію домовленостей, що були досягнуті під час зустрічі Президента України Володимира Зеленського та Генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі 3 вересня 2024 року в Києві, про необхідність розширення уваги МАГАТЕ не лише на безпеку атомних електростанцій, де експерти Агентства перебувають на постійній основі від початку 2023 року, а й на стан критично важливих для безпеки ядерних уставок електричних підстанцій.

Експерти МАГАТЕ разом із представниками НАЕК «Енергоатом», НЕК «Укренерго» та Держатомрегулювання провели обхід і огляд об’єкта, задокументували пошкодження, яких зазнав об'єкт внаслідок ракетних атак, обговорили вплив цих збитків і втрат на безпеку роботи АЕС в Україні і за результатами своєї роботи підготували технічний звіт Генеральному директору МАГАТЕ.

«Надійне зовнішнє електропостачання має важливе значення для забезпечення безпеки АЕС, про що йдеться у звітах аналізу безпеки АЕС. Атаки на електричну мережу створюють значні проблеми для безпеки діючих АЕС через швидкі перехідні процеси, які вони викликають у зовнішньому джерелі живлення. Ці перехідні процеси характеризуються раптовими та серйозними коливаннями в електропостачанні, вимагають негайної та точної реакції з боку операторів АЕС, а тому мають бути предметом додаткової уваги МАГАТЕ», - зазначив Голова Держатомрегулювання - Головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков та підкреслив важливість розширення моніторингових місій МАГАТЕ в Україні.

На цьому також наголошує Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, докладаючи особливих зусиль дипломата і політика для запобігання ядерним аваріям на АЕС в умовах війни.

МАГАТЕ й надалі розширюватиме свою допомогу Україні шляхом оцінки стану безпеки ядерних і радіаційних об’єктів, документування експлуатаційних подій, наслідків потенційних і фактичних пошкоджень на стан безпеки АЕС, достатності захисних заходів для запобігання зовнішнім впливам на безпеку атомних станцій та об’єкти інфраструктури, що з ними технологічно пов’язані.

Окремо слід зазначити, що Запорізька АЕС, яка тимчасово окупована росією, продовжує споживати електроенергію для забезпечення власних потреб з української енергосистеми. Для підтримки безпеки ЗАЕС стійкий зв’язок енергосистемою є одним з 7 «непорушних стовпів безпеки». Однак російські обстріли часто призводять до пошкоджень високовольтних електричних ліній, до часткової або повної втрати зв’язку ЗАЕС з енергосистемою, внаслідок чого вісім разів за період окупації ЗАЕС єдиним джерелом живлення залишались резервні дизельні генератори.

Протоколами до Женевських конвенцій передбачено, що військові атаки на АЕС та греблі є недопустимими і порушують норми гуманітарного права, створюючи додаткові страждання для цивільного населення. Женевські конвенції були підписані та ратифіковані СРСР, спадкоємцем якого вважає себе рф. Однак країна-агресор продовжує цинічно ігнорувати як міжнародне право, так і резолюції Генеральної Асамблеї ООН, Ради керуючих та Генеральної конференції МАГАТЕ, водночас залишаючись повноправним членом Агентства, девізом якого від дня створення є слова «Атом заради миру». Спільними зусиллями країн-членів Агентства дії рф з ядерного шантажу та терору цивільної інфраструктури мають бути припинені.

Фото: пресслужба НЕК "Укренерго"
Фото: пресслужба НЕК "Укренерго"

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux