Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Коментарі керівництва Держатомрегулювання щодо питань державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки
Опубліковано 18 грудня 2020 року о 16:00

Сьогодні, Головою Держатомрегулювання Григорієм ПЛАЧКОВИМ та Заступницею Голови Держатомрегулювання – Русланою ТРІПАЙЛО надано коментарі щодо питань державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки у сфері використання ядерної енергії окремих напрямів.


Так, Григорій ПЛАЧКОВ провів скайп інтерв’ю з «Голосом Америки» щодо питань дотримання вимог ядерної та радіаційної безпеки на об’єкті «Сховище відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу Чорнобильської АЕС». Керівник регулюючого органу коротко розповів про реалізацію заходів відповідно до умов виданого Держатомрегулювання Окремого дозволу на право провадження діяльності з введення в експлуатацію ядерної установки - проміжного Сховища відпрацьованого ядерного палива.

Проінформував він, і щодо розміщення на довготривале проміжне зберігання, другого двохстінного екранованого пеналу із відпрацьованим ядерним паливом в бетонні модулі зберігання, що відбулося 14 грудня ц.р., за участі керівників центральних органів виконавчої влади і відповідних підприємств, та у присутності інспекторів МАГАТЕ. 

«Об’єкти у зоні відчуження є під пильним контролем, як української, так і міжнародної спільноти» - зазначив Григорій ПЛАЧКОВ. 
Також, він окреслив наступні кроки, що мають бути зроблені у рамках ліцензійного процесу, а це:


-розробка ДСП «Чорнобильська АЕС» остаточного звіту з аналізу безпеки Сховища відпрацьованого ядерного палива та направлення його до Держатомрегулювання та підготовка комплекту заявних документів на отримання ліцензії на експлуатацію СВЯП-2.


-проведення Держатомрегулюванням державної експертизи заявних документів та проведення інспекційного обстеження ДСП «Чорнобильська АЕС», з метою перевірки достовірності інформації, наданої в комплекті заявних документів, та вивчення спроможності виконувати заявлений вид діяльності.


- розглянути, на засіданні Колегії Держатомрегулювання, результати державної експертизи з ядерної та радіаційної безпеки остаточного звіту з аналізу безпеки СВЯП-2 (заплановано на кінець квітня 2021 року).


- розгляд Ліцензійною комісією Держатомрегулювання  проєкту рішення щодо видачі ДСП «Чорнобильська АЕС» ліцензії на експлуатацію СВЯП-2.



За запитом Громадської спілки «Чорнобильський інститут досліджень і розвитку» Русланою ТРІПАЙЛО надано коментар з питань стану ядерної та радіаційної безпеки при поводженні з радіоактивними відходами, джерелами іонізуючого випромінювання  в Україні. 

Під час розмови, увага була зосереджена на тому, які джерела іонізуючого випромінювання можуть потрапити у незаконний обіг та бути доступними людям та як вони можуть виглядати, також нагадали про правила поводження населення у разі виявлення підозрілих предметів з радіоактивними матеріалами. 


Зупинились на питаннях системи державного регулювання  використання джерел іонізуючого випромінювання, їх зберігання у вигляді відпрацьованих джерел іонізуючого виприміннювання на спеціалізованих підприємствах по поводженню з радіоактивними відходами.


«З моменту створення в Україні повноцінної системи державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки, включаючи облік та контроль джерел іонізуючого випромінювання у Державному регістрі ДІВ, можливість виникнення покинутих джерел іонізуючого випромінювання мінімізована але ймовірна» - підкреслила Руслана ТРІПАЙЛО.


Завершуючи, Руслана Федорівна зазначила: «Нажаль, радіаційні аварії з джерелами іонізуючого випромінювання трапляються в усьому світі. Ймовірність їх виникнення буде зменшуватись пропорційно зростанню культури безпеки серед суспільства та державних органів, суб’єктів діяльності в сфері використання ядерної енергії. Обізнаність населення та відповідальність на усіх рівнях, дозволить зберегти  міжнародні режими радіаційної безпеки в державі, попередити радіаційні аварії та гарантувати безпечне середовище та захист нашим майбутнім поколінням».


А ми, ще раз хочемо нагадати, якщо Ви знайшли підозрілий предмет на якому нанесено знак радіаційної небезпеки (особливо металевий), дотримуйтесь таких порад: 

-не торкайтеся його;

-тримайтеся на максимально можливій відстані від нього; 

-за можливості, забезпечте між предметом та людьми перепону з екрануючого  матеріалу (бетону чи металу); 

-попередьте інших про небезпеку;  

-зателефонуйте оперативному черговому  Держатомрегулювання за телефоном (044) 254 43 34,  (044) 277-12-12 (цілодобово)   Національну  по ліцію , Державну службу України з надзвичайних ситуацій або місцеву адміністрацію.  З більш  детальною  інформацією можна ознайомитись за посиланням: https://www.uatom.org/vzayemodiya-z-gromadskistyu



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux