Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Колегія Держатомрегулювання схвалила Національну доповідь про виконання Україною зобов’язань, що випливають з Об’єднаної конвенції
Опубліковано 21 червня 2024 року о 18:03

Колегія Державної інспекції ядерного регулювання України на своєму засіданні 20 червня 2024 року схвалила остаточну редакцію Восьмої Національної доповіді про виконання Україною зобов’язань, що випливають з Об’єднаної конвенції про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами (далі - Об’єднана конвенція).

«Україна продовжує послідовно виконувати зобов’язання, що випливають з Об’єднаної конвенції, та активно підтримує заходи, що відбуваються в рамках процесу поширення принципів Об’єднаної конвенції. В якості основного «виклику» для України щодо виконання зобов’язань за Об’єднаною конвенцією у зв’язку із повномасштабним вторгненням рф залишається подолання наслідків впливу військових дій на об’єкти, призначені для поводження з відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами», - зазначила директор Департаменту з безпеки радіаційних технологій та поводження з РАВ Держатомрегулювання Наталія Рибалка, представляючи проєкт Національної доповіді.

Головними цілями Доповіді є надання об’єктивної інформації Договірним сторонам Об’єднаної конвенції та громадськості України про безпеку поводження з ВЯП та РАВ, про заходи із забезпечення захисту персоналу, населення, навколишнього природного середовища від шкідливого впливу іонізуючого випромінювання.

Документ узагальнює результати співпраці органу державного регулювання і суб’єктів діяльності у сфері використання ядерної енергії зі збереження досягнутого рівня безпеки в умовах безпрецедентних викликів внаслідок повномасштабного воєнного вторгнення російської федерації в Україну.

Восьма Національна доповідь підготовлена Державною інспекцією ядерного регулювання України у співпраці з Державним агентством України з управління зоною відчуження, Міністерством енергетики України, експлуатуючими організаціями, підприємствами, а також науковими інститутами та провідними експертами, відповідно до вимог Об’єднаної конвенції, а також з урахуванням Підсумкового звіту Сьомої наради Договірних сторін.

Ознайомившись з представленою інформацією та врахувавши обговорення під час засідання, Колегія Держатомрегулювання постановила схвалити проєкт редакції восьмої Національної доповіді України про виконання зобов’язань за Об’єднаною конвенцією і взяти її за основу для підготовки англійської офіційної версії Доповіді для розміщення на захищеному вебсайті МАГАТЕ з Об’єднаної конвенції.

Процес розгляду національних доповідей Договірних сторін Об’єднаної конвенції розпочнеться з 16 серпня 2024 року з розміщення Національних доповідей країн сторін і завершиться черговою Восьмою нарадою договірних сторін з представлення та розгляду Національних доповідей, яку заплановано провести у березні 2025 року офісі МАГАТЕ.

Восьму Національну доповідь про виконання Україною зобов’язань, що випливають з Об’єднаної конвенції про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами, як і попередні Національні доповіді буде оприлюднено на веб-сайті Держатомрегулювання.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux