Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Колегія Держатомрегулювання розглянула стан функціонування Центрального виробничого майданчика ДСП «Об’єднання «Радон»
Опубліковано 08 липня 2024 року о 15:25

Колегія Державної інспекції ядерного регулювання України на своєму засіданні 04 липня 2024 року розглянула питання про стан функціонування Центрального виробничого майданчика (далі - ЦВМ) ДСП «Об’єднання «Радон».

Основним завданням діяльності міжобласних філій та ЦВМ ДСП «Об’єднання «Радон» є збирання та тимчасове зберігання радіоактивних відходів (далі – РАВ), що утворюються у результаті діяльності з використання джерел іонізуючого випромінювання (далі – ДІВ) у сховищах РАВ на майданчиках пунктів зберігання радіоактивних відходів (далі - ПЗРВ).

Сховища РАВ на майданчиках ПЗРВ міжобласних філій та ЦВМ ДСП «Об’єднання «Радон» споруджені у 60-х – 70-х роках ХХ сторіччя за типовими проєктами, як приповерхневі залізобетонні модулі ємністю 200 м3 та 400 м3, призначені для захоронення РАВ (без наміру їх подальшого вилучення). Більшість сховищ РАВ на ПЗРВ були повністю заповнені та законсервовані ще до прийняття у 1996 році рішення щодо переходу спеціалізованих підприємств Державної корпорації «УкрДО «Радон» на технологію тимчасового контейнерного зберігання РАВ. На той час РАВ приймались на захоронення у сховища на ПЗРВ без належної характеризації, сортування, переробки і кондиціонування.

Інформацію про поточний стан безпеки сховищ РАВ на майданчику ПЗРВ ЦВМ представила директор Департаменту з безпеки радіаційних технологій та поводження з РАВ Держатомрегулювання Наталія Рибалка.

Було визнано, що ДСП «Об’єднання «Радон» тривалий час залишається невиконаним ряд завдань щодо безпечного поводження з РАВ на ЦВМ, відсутні технології вилучення та подальшого поводження з РАВ, розміщеними у «історичних» сховищах, заповнення яких здійснювалася у попередній період – до 90-х років ХХ століття. Крім цього на ПЗРВ ЦВМ потребує оновлення та модернізації система моніторингу підземних вод, постійно переносяться терміни ремонтних робіт на сховищах та будівлях ангарного типу.

Держатомрегулюванням 20-23 травня 2024 року було проведено інспекційне обстеження ЦВМ, за результатами якого підтверджено невирішеність вищезазначених питань та констатовано недостатність дій ліцензіата щодо їх вирішення та необхідність вжиття коригуючих заходів.

Враховуючи представлену інформацію та обговорення під час засідання, Колегія Держатомрегулювання постановила: запропонувати Державному агентству України з управління зоною відчуження та ДСП «Об’єднання «Радон» розробити, затвердити і погодити з Держатомрегулювання План заходів щодо підвищення безпеки сховищ РАВ на майданчику ПЗРВ ЦВМ, реалізації завдань щодо вилучення РАВ зі сховищ РАВ та переробки проблемних потоків РАВ.

В рамках ліцензування Держатомрегулювання розгляне доцільність обмеження діяльності ЦВМ ДСП «Об’єднання «Радон», із урахуванням стану безпеки об’єктів, призначених для поводження з РАВ, та наявних дефіцитів безпеки на майданчику ПЗРВ ЦВМ.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux