Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Колегію про стан виконання робіт щодо продовження строку експлуатації третього енергоблоку Запорізької АЕС проведено
Опубліковано 24 лютого 2017 року о 11:31

23 лютого 2017 року відбулося засідання Колегії Державної інспекції ядерного регулювання України, на якому було розглянуто питання про стан виконання робіт щодо продовження строку експлуатації енергоблоку №3 Запорізької АЕС.

DSC06174

5 березня 2017 року проектний термін експлуатації третього енергоблоку Запорізької АЕС вичерпується. Відповідно до законодавства України експлуатуючою організацією заздалегідь був обраний варіант підготовки до продовження експлуатації, який передбачає зупинку енергоблоку після завершення проектного строку експлуатації, здійснення організаційно-технічних заходів для продовження експлуатації та поновлення експлуатації.

DSC06165

У рамках реалізації обраного варіанту 02 березня 2016 року ДП «НАЕК «Енергоатом» звернулося до Держатомрегулювання із Заявою про внесення змін до ліцензії ЕО №000196 з метою експлуатації енергоблоку № 3 ЗАЕС в період з 05.03.2016 р. у зупиненому стані з повним вивантаженням палива з активної зони до приреакторного басейна витримки для виконання необхідних для продовження заходів відповідно до узгодженого Держатомрегулювання технічного рішення «О безопасной эксплуатации ядерной установки энергоблока №3 ОП ЗАЭС после 29 топливной кампании в период выполнения модернизационных работ с целью продления срока эксплуатации» 03.МР.00.ТР.2318 від 11.01.2016.

 

DSC06185

Заслухавши доповіді щодо поточного стану виконання робіт з продовження строку експлуатації енергоблоку №3 Запорізької АЕС, Колегією було констатовано, що експлуатуючою організацією обґрунтована можливість експлуатації енергоблоку №3 ЗАЕС лише в зупиненому стані з вивантаженим із активної зони реактора ядерним паливом.

Розгляд питання щодо поновлення експлуатації енергоблоку №3 Запорізької АЕС на енергетичних рівнях потужності можливий лише за таких умов:

1. Завершення розробки та проведення державної експертизи ЯРБ Звіту з періодичної переоцінки безпеки.

2. Виконання в узгоджених Держатомрегулюванням обсягах заходів:

- кваліфікації обладнання на «жорсткі» умови навколишнього середовища та сейсмічні впливи;

- підтвердження стійкості до впливу землетрусу для обладнання, трубопроводів, будівель та споруд, що забезпечують виконання основних функцій безпеки;

- усунення або компенсації відступів від вимог норм, правил та стандартів з ЯРБ;

- Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій;

- продовження строку експлуатації корпусу реактора, внутрішньокорпусних пристроїв, захисної оболонки, теплообмінників аварійного розхолодження, теплообмінників розхолодження басейна витримки, обладнання та трубопроводів 1-го контура, трубопровідної арматури та насосного обладнання реакторного відділення, резервних дизель-електростанцій та розробки заходів щодо управління їх старінням.

 

 

 

 

 

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux