Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Колегію Держатомрегулювання проведено
Опубліковано 30 листопада 2017 року о 17:18

30 листопада 2017 року відбулося засідання Колегії Державної інспекції ядерного регулювання України. У рамках заходу розглядалися три питання. Перше – презентація та затвердження Національного звіту щодо першої тематичної партнерської перевірки за напрямком «управління старінням». Друге стан виконання робіт з продовження термінів експлуатації третього енергоблоку Рівненської АЕС. Третє – результати розслідувань порушень на вітчизняних АЕС у 2017 році, а також розрахунок показників безпеки в період з 2015 по 2017 рік.

Відкрив засідання Колегії Голова Держатомрегулювання Григорій Плачков, наголосивши на актуальності питань, що розглядаються, для сфери ядерної та радіаційної безпеки країни. «Зважаючи на той факт, що Україна обрала європейський вектор розвитку, імплементація Директиви Ради 2014/87/Євратом в українському законодавстві для нас на часі є важливим завданням. Розгляд та затвердження Національного звіту щодо першої тематичної партнерської перевірки за напрямком «управління старінням» одна з вагомих складових на цьому шляху», зазначив Григорій Плачков.

Для громадськості в рамках засідання Колегії Національний звіт презентували начальник відділу довготермінової експлуатації ядерних установок ДНТЦ ЯРБ Олексій Шугайло та начальник відділу довготермінової експлуатації та управління старінням Держатомрегулювання Юрій Гребенюк.

Підбиваючи підсумки, Олексій Шугайло зауважив, що існуюча в Україні нормативно-правова база в частині вимог до управління старінням знаходиться на рівні, співставному з документами та рекомендаціями з безпеки МАГАТЕ та WENRA. Це підтверджено результатами незалежних перевірок, виконаними західними експертами в рамках міжнародних проектів. Після чого перечислив хороші потенційні практики за напрямом й озвучив ті, що потребують вдосконалення.

Після презентації Національного звіту, члени Колегії одноголосно проголосували за схвалення документу, з умовою його доопрацювання в частині потенційних практик, що потребують вдосконалення.

В подальшому звіт буде оприлюднений на веб-сайті Держатомрегулювання українською та англійською мовою. Після чого буде проаналізований міжнародними експертами. «Згодом представники Інспекції презентуватимуть звіт у рамках засідання WENRA, після чого обговорюватимуть його з європейськими колегами. Зазвичай, від них надходить низка запитань, коментарів та зауважень. Зауваження систематизуються й в кінці розгляду усіх звітів країн-учасниць видаються кожній окремій країні в якості рекомендацій», – повідомив про подальшу долю Національного звіту Юрій Гребенюк.

Про стан виконання робіт з продовження термінів експлуатації третього енергоблоку Рівненської АЕС розповів генеральний директор ВП «Рівненська АЕС» Павло Павлишин. 11 грудня 2017 року проектний термін експлуатації енергоблоку №3 РАЕС закінчується.

Експлуатуюча організація НАЕК «Енергоатом» звернулась до Держатомрегулювання щодо експлуатації цього енергоблоку у зупиненому стані з повним вивантаженням палива з активної зони реактора на період виконання необхідних організаційно-технічних заходів для обґрунтування можливості його довгострокової експлуатації. Заслухавши деталі щодо готовності третього енергоблоку РАЕС експлуатації в зупиненому стані, члени Колегії одноголосно підтримали це рішення.

Третє питання в рамках Колегії стало найбільш резонансним. Начальник лабораторії аналізу досвіду експлуатації АЕС Відділу аналізу експлуатаційної безпеки АЕС ДНТЦ ЯРБ Дмитро Воронцов розповів про порушення, що відбулися за поточний рік на діючих АЕС України, поділився деталями їх розслідування.

За результатами обговорення, у якому взяли участь представники Держатомрегулювання, ДНТЦ ЯРБ, ДП «НАЕК «Енергоатом» та запрошені на Колегію, було прийнято наступне рішення:

-          звернути увагу експлуатуючої організації (ДП «НАЕК «Енергоатом») на недостатню якість розслідувань порушень у роботі АЕС України протягом 2016-2017 років,

-          завершити у встановлені терміни розслідування, що ще тривають й надати до Держатомрегулювання відповідні звіти.

Окрім того, колегія Держатомрегулювання звернула увагу ДП «НАЕК «Енергоатом» на необхідність приведення в звітах про розслідування порушень у роботі АЕС детального обґрунтування визначеного рівня порушення за шкалою INES, яке повинно наводитись у чіткій відповідності до положень керівництва МАГАТЕ "ИНЕС. Международная шкала ядерных и радиологических событий. Руководство для пользователей. Издание 2008 года" та НП 306.2.100‑2004.

Також експлуатуюча організація має забезпечити на постійній основі застосування єдиного на всіх майданчиках АЕС підходу до проведення розслідування порушень та документування його результатів.

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux