Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Колегія ДІЯРУ розглянула та підтримала редакцію проєкту Закону України «Про Національну комісію ядерного регулювання»
Опубліковано 09 серпня 2022 року о 10:40

Колегія Держатомрегулювання розглянула і схвалила проєкт Закону України «Про Національну комісію ядерного регулювання», який підготовлено у рамках Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2022 рік. Розгляд законопроєкту Колегією відбувся 4 серпня 2022 року.

Зокрема, проєктом пропонується створити Національну комісію ядерного регулювання як постійно діючий колегіальний центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом. Передбачається, що Комісія буде створюватися Кабінетом Міністрів України і члени Комісії призначатимуться на посади Урядом. До складу Комісії мають входити Голова та чотири члени, які призначатимуться на посади строком на п’ять років за результатами відкритого конкурсного відбору. Один із членів Комісії є Головним державним інспектором з ядерної та радіаційної безпеки України.

Законопроєктом передбачена окрема процедура призначення та вимоги до членів конкурсної комісії, порядок її діяльності та прийняття рішень.

Крім того, проєкт закону містить вичерпний перелік підстав дострокового припинення повноважень членів Комісії та заборону незаконного впливу чи втручання у діяльність Комісії.

Спеціальний статус має убезпечити Комісію від підпорядкування її будь-якому міністерству. Тобто, будуть виконані вимоги до України, як члена МАГАТЕ та сторони міжнародних конвенцій щодо необхідності функціонального відділення органу регулювання від органів та організацій, які мають обов’язки чи інтереси, які можуть неналежно вплинуть на прийняття Комісією рішень.

На забезпечення незалежності направлені і багато інших норм законопроекту. Наприклад, проектом встановлюються порядок прийняття Комісією рішень. Рішення Комісії не підлягають погодженню органами державної влади і можуть бути оскаржені в судовому порядку, але, при цьому оскарження рішень Комісії не зупиняє їх виконання.

Законопроєкт визначає основні завдання та функції Комісії, які базуються на законодавстві України, документах МАГАТЕ, актах права ЄС, що стосуються функцій регулюючого органу. Функції актуалізовані у порівняні з функціями Держатомрегулювання, зокрема враховуючи необхідність імплементації Директив ЄС. Це стосується, зокрема, функцій Комісії щодо системи контролю та обліку індивідуальних доз опромінення, поводження з матеріалами із підвищеним вмістом радіонуклідів природного походження.

У Прикінцевих положеннях проєкту Закону, якими вноситься зміни до інших законів, пропонується оновлення видів діяльності, на які поширюється дія державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки.

Важливим у перехідний період у зв’язку із створенням Комісії є забезпечити безперервність державного регулювання, тому Перехідними положеннями законопроєкту надається доручення Кабінету Міністрів України забезпечити здійснення Державною інспекцією ядерного регулювання України державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки до формування Комісії. Тобто, відповідно до закону Комісія створюється, як орган державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки, на заміну Державної інспекції ядерного регулювання України.

Також перехідними положеннями законопроєкту передбачено, що документи дозвільного характеру, видані Державною інспекцією ядерного регулювання України, переоформлення не потребують.

Створення та функціонування Комісії, як незалежного, професійного органу державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки спрятиме забезпеченню ядерної та радіаційної безпеки в Україні та іміджу України як країни, що спроможна виконати міжнародні зобов’язання та забезпечити ядерну та радіаційну безпеку.

Колегія Державної інспекції ядерного регулювання України постановила схвалити проєкт Закону України «Про Національну комісію ядерного регулювання» вцілому. Управлінню правового забезпечення доручено доопрацювати проєкт Закону України «Про Національну комісію ядерного регулювання» з урахуванням пропозицій та коментарів, озвучених під час засідання Колегії.

Відповідно до Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2010 р № 996, Колегія ухвалила рішення про проведення публічних консультацій щодо проєкту Закону України «Про Національну комісію ядерного регулювання».


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux