Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Інформація щодо відмови у продовженні терміну дії ліцензії
Опубліковано 16 червня 2020 року о 09:23

12 червня 2020 року Держатомрегулювання було відмовлено в продовженні терміну дії ліцензії Державному підприємству  «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» (далі – ДП «СхідГЗК») на провадження діяльності з переробки уранових руд, у зв’язку з виявленням неспроможності підприємства безпечно здійснювати цю діяльність.

ДП «Схід ГЗК» (згідно з переліком, затвердженим постановою КМУ від 04.03.2015 № 83) є одним із об'єктів державної власностіщо мають стратегічне значення для економіки і безпеки державиОднак, керівник підприємства немає допуску до виконання особливих робіт, що є грубим порушенням  вимог статей 64-65 та  статті 81 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», вимог постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.1997 № 1471. Допуск є одним із необхідних документів на отримання (внесення змін) до ліцензії на провадження діяльності у сфері використання ядерної енергії.

Такий допуск має надаватися Міністерством енергетики України, як органом в сфері управління якого знаходиться ДП «Схід ГЗК», за результатами спеціальної перевірки, яку виконують державні органи, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, згідно з законодавством України.

Держатомрегулювання усвідомлює важливість ДП «Схід ГЗК» для держави, як єдиного підприємства в Україні, що видобуває та здійснює промислову переробку уранових руд з метою отримання уранового концентрату (сировини з якої після подальшої переробки виготовляється паливо для атомних електричних станцій).

В той же час, уранові об’єкти (як і атомні електричні станції) належать до високого ступеня ризику за рівнем потенційної небезпеки.  

Усвідомлюючи те, що така ситуація на підприємстві може призвести до виникнення радіаційних аварій, перетворення уранових об’єктів на радіаційно-забруднені майданчики з поширенням радіоактивного забруднення на більшу частину території України, опромінення населення за рахунок міграції довгоживучих радіонуклідів у підземні води, ґрунти та повітря, радіоактивне забруднення сільськогосподарської продукції, та в цілому до екологічної катастрофи у місцях розміщення уранових шахт та потребуватиме значних державних коштів на відновлення заходів безпеки, Держатомрегулювання прийнято саме таке рішення.

Держатомрегулювання неодноразово інформувало Міністерство енергетики  України про необхідність вжиття  усіх заходів для відновлення спроможності ДП «СхідГЗК» здійснювати діяльність з переробки уранових руд з дотриманням вимог ядерної та радіаційної безпеки та запрошувало взяти участь представників міністерства у засіданні Ліцензійної комісії. Однак, на засідання представники не з’явилися і відповідь станом на 15.06.2020 також не отримана.

Сподіваємось, що принцип державної політики щодо пріоритету захисту людини та навколишнього природного середовища від впливу іонізуючого випромінювання є основним у діяльності Міністерства енергетики України.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux