Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
ІІ регіональна конференція «Поводження з радіоактивними відходами в країнах ГУАМ»: підсумки
Опубліковано 28 жовтня 2019 року о 13:58

22–24 жовтня 2019 року делегація Державної інспекції ядерного регулювання України під головуванням Заступника Голови, Руслани ТРІПАЙЛО, взяла участь у ІІ регіональній конференції «Поводження з радіоактивними відходами в країнах ГУАМ», ГрузіїУкраїниАзербайджанської Республіки та Республіки Молдова.

 

 

ІІ Регіональна конференція ГУАМ – це нова ініціатива у сфері ядерної та радіаційної безпеки, захищеності радіоактивних відходів, заснована Агентством з ядерної та радіологічної безпеки Грузії, Державною інспекцією ядерного регулювання України, Департаментом регулювання ядерної та радіологічної безпеки Міністерства надзвичайних ситуацій Республіки Азербайджан та Агентством з ядерної та радіологічної безпеки Республіки Молдова, за підтримки Шведського агентства з радіаційної безпеки (SSM).

 

Під час конференції головою делегації Держатомрегулювання, Русланою ТРІПАЙЛО, була відзначена важливість ініціативи країн ГУАМ у співробітництві із питань ядерної та радіаційної безпеки та зміцнення міжнародних режимів безпеки у сфері поводження із радіоактивними відходами. Також, в ініціативному порядку, місцем проведення у 2020 році ІІІ регіональної конференції «Поводження з РАВ в країнах ГУАМ» запропоновано Україну.

 

Делегація Держатомрегулювання представила доповіді впродовж трьох сесій конференції із урахуванням досвіду, практики та кількості і специфіки об’єктів поводження з радіоактивними відходами в Україні.

 

Володимир ДАЦЕНКО, начальник відділу безпеки поводження з радіоактивними відходами Управління безпеки поводження з радіоактивними відходами – державний інспектор, представив доповідь на тему: «Політика та практика у сфері поводження з ядерними та радіоактивними відходами в Україні та роль міжнародних організацій». Пан Володимир відзначив основні заходи Стратегії поводження з радіоактивними відходами в Україні та Енергетичній стратегії до 2035 року, досвід створення та регулювання безпеки на об’єктах поводження з радіоактивними відходами у зоні відчуження, практики реалізації міжнародних проєктів щодо підвищення безпеки у сфері поводження із радіоактивними відходами та регулювання безпеки.

 

 

Тамара СУШКО, заступник начальника Управління безпеки поводження з радіоактивними відходами – начальник відділу зняття з експлуатації державний інспектор Держатомрегулювання, під час другої сесії представила доповідь на тему: «Правова та регуляторна система в сфері поводження з ядерними та радіоактивними відходами», в якій зробила загальний огляд законодавчих положень та інших регулюючих вимог, що стосуються поводження з радіоактивними відходами в Україні. Також поінформувала учасників конференції про діяльність із гармонізації національних вимог із рекомендаціями МАГАТЕ та референтними рівнями WENRA.

 

 

Про безпечне поводження з «історичними» радіоактивними відходами  в Україні, «Management of legacy waste in Ukraine», учасникам конференції розповів Євген НІКОЛАЄВ, начальник відділення радіаційної безпеки Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки. У своїй доповіді пан Євген висвітлив історичний аспект утворення «історичних» радіоактивних відходів в Україні та представив інформацію про поточний стан щодо поводження з ними.  Доповідач поінформував щодо виконання оцінок безпеки для об’єктів з аварійними радіоактивними відходами чорнобильського походження: пунктів захоронення та пунктів тимчасової локалізації радіоактивних відходів у Чорнобильській зоні відчуження, пунктів захоронення відходів дезактивації та санітарної обробки за межами Чорнобильської зони відчуження, поводження з «історичними» відходами спеціальних підприємств Державної корпорації «Українське державне об’єднання «Радон» та об’єктів з радіоактивними відходами, які утворилися у результаті військових програм колишнього Радянського Союзу. Також Євген НІКОЛАЄВ представив інформацію про реалізовані та заплановані  проєкти із вилучення «історичних» радіоактивних відходів та реабілітації територій, зняття з експлуатації та поводження з ядерними та радіоактивними відходами.

 

 

Ця ініціатива регіонального співробітництва сприяє обміну інформацією, найкращою практикою у розбудові потенціалу та гармонізації передового досвіду шляхом багатьох щорічних регіональних конференцій у країнах ГУАМ.

https://mail.ukr.net/attach/resize/15721565972210244403/1?size=preview

Додаткова інформація: 6–7 вересня 2018 року в Регулюючому органі Молдови (NARNRA) відбулася Міжнародна конференція «Регіональні виклики та перспективи управління поводженням з радіоактивними відходами та виведення з експлуатації: проблеми в країнах ГУАМ». Одним із основних результатів конференції було започаткування нової серії щорічних регіональних конференцій для країн ГУАМ та міжнародних спостерігачів, зокрема, з питань поводження із радіоактивними відходами, які становлять спільний та загальний інтерес. 4 березня 2019 року у місті Тбілісі відбулася підготовча зустріч представників країн-членів ГУАМ з метою регулювання питань майбутньої конференції. Також домовлено про розвиток взаємодії та обмін інформацією із Секретаріатом ГУАМ, що знаходиться в місті Київ.

 

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux