Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Голова Держатомрегулювання: Внаслідок окупації інформування про стан ядерної та радіаційної безпеки на ЗАЕС відбувається зі значним запізненням
Опубліковано 08 березня 2024 року о 16:38

Окупація росією Запорізької АЕС, недопуск на промисловий майданчик українського ліцензованого персоналу та блокування роботи автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки (АСКРО) на ЗАЕС призвели до того, що й Україна, й загалом міжнародна атомна спільнота отримують інформацію про стан ядерної та радіаційної безпеки на атомній станції зі значним запізненням. На цьому наголосив Голова Держатомрегулювання – Головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков у ході зустрічі з заступницею Генерального директора МАГАТЕ, директором Департаменту ядерної та фізичної безпеки Ліді Еврар, що відбулася сьогодні у Відні (Республіка Австрія).

«Присутність постійної моніторингової місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС важлива для України та міжнародної атомної спільноти насамперед в плані інформування про стан ядерної та радіаційної безпеки. Всі ми розуміємо, що фахівці Агентства збирають інформацію про радіаційний стан на атомній станції фактично в ручному режимі. Через блокування російськими загарбниками АСКРО сьогодні Україна фактично позбавлена можливості виконувати Конвенцію про оперативне оповіщення про ядерну аварію», - зазначив Олег Коріков.

Він додав, що це відбувається на фоні інших злочинних дій російських окупантів. Вони продовжують експлуатувати енергоблок №4 у стані гарячого зупину, що суперечить умовам ліцензій Держатомрегулювання, які чітко визначають, що експлуатація усіх шести енергоблоків ЗАЕС має відбуватися лише в стані холодного зупину. За його словами, це суттєво збільшує загрози для ядерної та радіаційної безпеки на ЗАЕС в умовах втрати надійного джерела водопостачання (Каховське водосховище зникло внаслідок руйнування Каховської дамби російськими терористами 6 червня 2023 року), відсутності стабільного живлення від української енергосистеми (за час окупації знеструмлення ЗАЕС відбувалося вже 8 разів), відсутністю належного обслуговування та ремонтів систем безпеки та пов’язаного з безпекою обладнання, перебуванням на промисловому майданчику нелегітимного персоналу.

Голова Держатомрегулювання також подякував за роботу фахівців МАГАТЕ у складах постійних моніторингових місій на промислових майданчиках підконтрольних Україні атомних станцій. У свою чергу Ліді Еврар озвучила низку пропозицій щодо підвищення ефективності роботи цих місій Агентства, розширення їх функціональних обов’язків.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux