Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Голова Держатомрегулювання: Удари рф по енергетичній інфраструктурі України неприпустимі, оскільки це може вплинути на стан ядерної та радіаційної безпеки на діючих АЕС
Опубліковано 29 травня 2024 року о 21:22

На сьогодні енергоблоки атомних електростанцій, що перебувають на підконтрольній Україні території, експлуатуються згідно з технологічними регламентами, радіаційний фон на промислових майданчиках АЕС в межах норм. Однак атаки рф на об’єкти енергетичної інфраструктури, завдання їм шкоди та руйнування, потенційно можуть вплинути на стан ядерної та радіаційної безпеки на атомних електростанціях. Про це 28 травня 2024 року заявив Голова Держатомрегулювання – Головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков під час зустрічі з представниками посольств країн G7 (Великої Сімки або Групи Семи) та Представництва Європейського Союзу в Україні.

«Атомна генерація є невід’ємною і ключовою складовою енергетичної інфраструктури та загальнодержавного виробництва електроенергії. Звісно, що безпечна робота атомних електростанцій залежить від належного функціонування енергосистеми. Тому пошкодження ліній електропередач, підстанцій, розподільчих пристроїв тощо може в подальшому вплинути на стан ядерної та радіаційної безпеки на промислових майданчиках АЕС, створити нові загрози та виклики для їх безпечної експлуатації. Нагадаю, внаслідок російського ракетного терору по українській енергетичній інфраструктурі в листопаді 2022 року відбулося аварійне відключення усіх енергоблоків атомних станцій України», - зазначив Олег Коріков.

У цьому контексті він наголосив на важливості надання міжнародними партнерами, зокрема країнами G7, всебічної допомоги Україні, яка б сприяла посиленню захисту об’єктів енергетичної інфраструктури та відновленню вже зруйнованих.

Щодо ситуації на окупованій Запорізькій АЕС Олег Коріков нагадав, що наразі є резолюція Генеральної конференції МАГАТЕ GC(67)/RES/16 та резолюції Ради Керуючих МАГАТЕ GOV/2022/17, GOV/2022/58, GOV/2022/71, GOV/2024/18, які вимагають від рф негайної деокупації та демілітаризації української атомної станції.

«Відсутність міжнародного механізму притягнення до відповідальності держав, які порушують міжнародне право та принципи ядерної та радіаційної безпеки і мирного використання ядерної енергії, унеможливлює ефективне реагування на виклики та наслідки, які вони своїми злочинними діями створюють, натомість дає можливість рф ігнорувати резолюції Генеральної конференції та Ради Керуючих МАГАТЕ. Змусити окупантів вивести військовий та інший несанкціонований персонал з ЗАЕС та негайно повернути станцію під повний контроль компетентних органів України може лише консолідована та жорстка позиція цивілізованого світу», - заявив Голова Держатомрегулювання.

Він закликав продовжувати чинити тиск на країну-агресора як державу-члена МАГАТЕ та ООН, що ігнорує принципи ядерної та радіаційної безпеки, наголосив на важливості ізоляції рф, обмеження її прав та привілеїв у МАГАТЕ, припиненні членства.

«Протягом останніх місяців з боку російських окупантів було багато заяв, що вони планують перезапустити принаймні один із реакторів ЗАЕС. Хочу наголосити, що для таких дій немає жодних технічних чи економічних причин. В нинішніх умовах такі дії можна кваліфікувати лише як акт ядерного тероризму», - прокоментував Олег Коріков.

У ході зустрічі міжнародних партнерів також було поінформовано про стан справ на українських ядерних об’єктах, які зазнають впливів повномасштабної війни та бойових дій. Представники країн Великої Сімки також цікавилися баченням українського ядерного регулятора процесу післявоєнного відновлення експлуатації Запорізької АЕС, роботою системи радіаційного моніторингу, планами щодо розвитку галузі ядерної енергії в Україні.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux