Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Голова Держатомрегулювання: Деградація ядерної та радіаційної безпеки на окупованій ЗАЕС може набути лавиноподібного характеру
Опубліковано 10 лютого 2024 року о 15:17

Четвертий візит Генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі на окуповану російською федерацією українську Запорізьку АЕС продемонстрував підтримку України зі сторони МАГАТЕ з питань ядерної безпеки, захищеності та гарантій і сприяв безперешкодній ротації 16-ї моніторингової місії на ЗАЕС.

«Особиста присутність пана Гроссі, посадової особи високого дипломатичного рангу, представника ООН, сприяла безперешкодній ротації експертів МАГАТЕ у складі постійної моніторингової місії на Запорізькій АЕС, яка в умовах військової окупації є основним джерелом інформації про стан ядерної та радіаційної безпеки на українському ядерному об’єкті. Однак маємо усвідомлювати, що ЗАЕС перебуває під російською окупацією. Неодноразово останнім часом ми чули в щотижневих заявах Генерального директора МАГАТЕ, що експертам Агентства у складі постійної моніторингової місії на ЗАЕС не надається повний доступ до важливих для безпеки компонентів і обладнання атомної електростанції. Тому під час візиту Рафаеля Маріано Гроссі, на моє переконання, російська окупаційна адміністрація ЗАЕС влаштувала для нього «показуху» в стилі «потьомкінських дєрєвєнь» та запевняла, що все «під контролем», - заявив Голова Держатомрегулювання – Головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков. Він також наголосив, що окупаційна адміністрація на ЗАЕС повинна надавати експертам МАГАТЕ невідкладний та повний доступ до усіх приміщень та обладнання, важливих для безпеки.

Голова Держатомрегулювання вважає, що процеси деградації ядерної та радіаційної безпеки на ЗАЕС (в умовах воєнної окупації, відсутності легітимного ліцензованого персоналу, регламентного обслуговування й ремонтів обладнання та систем, триваючих «експериментів» окупантів з почергового розігріву енергоблоків всупереч умов ліцензії державного органу ядерного регулювання України) мають тенденцію до посилення і прискорення.

«Військове захоплення об’єкта мирного використання ядерної енергії – це шлях, який веде в глухий кут усю систему безпеки, що сформувалась у світі після аварій Чорнобиля і Фукусіми, принципи гуманітарного права і системи ООН. На моє переконання, під так званим «контролем» російських окупантів, про який вони заявляють у офіційних нотах і просять МАГАТЕ їх поширювати для країн-членів Агентства, ховається безлад і деградація на всіх рівнях: від системи управління, яка базується не на принципі відповідальності оператора ядерних установок, а на вказівках комісій з москви, до технічного стану обладнання, який наближається до точки незворотності і деградація якого може набути лавиноподібного характеру. Сьогодні ЗАЕС з найпотужнішого виробника електроенергії в Європі перетворилася на об’єкт шантажу і знущання над принципами безпеки і виправданості. Деградація ядерної та радіаційної безпеки на ЗАЕС – це не лише загроза для України і сусідніх європейських країн, це застереження для тих країн, які у прагненні розвивати власні ядерні програми й далі роблять ставку на російську федерацію як найбільшого у світі постачальника ядерних технологій, за якими слідує не лише економічна експансія, але й системна залежність», - зазначив Олег Коріков.

Він наголосив, що єдиним варіантом повернути ядерну та радіаційну безпеку на ЗАЕС є її демілітаризація, деокупація і повернення контролю над атомною станцією легітимному власнику НАЕК «Енергоатом» і законному ядерному регулятору Держатомрегулювання України.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux