Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Громадські слухання проведено
Опубліковано 01 вересня 2016 року о 16:06

 

30 серпня 2016 року у місті Енергодар Запорізької області пройшли громадські слухання щодо можливості продовження терміну експлуатації першого енергоблоку Запорізької АЕС.

«Для Держатомрегулювання думка громади дуже важлива й обов’язково враховуватиметься при прийнятті остаточно рішення», – повідомив на відкритті громадських слухань Голова Державної інспекції ядерного регулювання України Сергій Божко. За його словами, слухання проводяться у дуже непростий для України час: військові дії на Сході, анексія Криму, інформаційна війна з боку Російської Федерації, у тому числі «фейкові» повідомлення щодо нештатних ситуацій на Запорізькій АЕС. Все ж, долаючи виклики, Україна крок за кроком прямує до енергетичної незалежності. Процес диверсифікації ядерного палива розпочався й успішно триває, помітні реальні зрушення з реалізації проекту централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. На сьогодні вперше в Україні ведуться роботи щодо продовження терміну експлуатації 11 серійних енергоблоків ВВЕР-1000 проекту РУ В-320. Перший енергоблок Запорізької АЕС є пілотним.

«Продовження термінів експлуатації є загальносвітовою практикою. Україна має успішний досвід у цьому напрямі: на Рівненській та Южно-Українській АЕС продовжено термін експлуатації чотирьох енергоблоків», – повідомив Сергій Божко. Також він наголосив на тому, що Держатомрегулювання всі вимоги, передбачені законодавством щодо продовження термінів експлуатації, у повній мірі виконує. Перед скликанням громадських слухань проведено державну експертизу Звіту з періодичної переоцінки безпеки, а також інспекційне обстеження енергоблоку №1 ЗАЕС.

Зі слів Президента НАЕК «Енергоатом» Юрія Недашковського, вже сьогодні розпочинається підготовка до осінньо-зимового періоду. В цілому в енергетичній галузі країни є серйозні проблеми. В першу чергу це стосується дефіциту вугілля антрацитової групи, що знаходиться на непідконтрольній території. Завдяки роботі атомних станцій наразі генерується понад 50% електроенергії. Збереження цієї частки є стратегічно важливим, зважаючи на ситуацію, що склалася.

Нині світовою спільнотою експлуатуються 448 ядерних реакторів, більша половина з яких (55%) працює в понадпроектний строк. Зважаючи на економічну складову, продовження терміну експлуатації є достатньо ефективним.

 

«Головним завданням НАЕК «Енергоатома» є забезпечення необхідного рівня безпеки в роботі АЕС. Що стосується першого енергоблоку ЗАЕС – усі зусилля й ресурси, в тому числі фінансові, було сконцентровано, аби повністю виконати обсяг заходів із підвищення безпеки, замінити обладнання, яке відпрацювало свій ресурс. На даний момент Запорізька атомна станція в цілому виконала всі умови для прийняття позитивного рішення щодо безпечної подальшої експлуатації першого енергоблоку», – переконаний Юрій Недашковський.

 

«За 7 місяців 2016 року в Україні завдяки роботі атомних станцій вироблено 45 743 млн.кВт год., що дорівнює близько 52% електроенергії держави, з них – 35, 9% належать Запорізькій АЕС. Наша станція є основою енергетики України й надзвичайно важливим елементом енергетичної безпеки», – розповідає тимчасово виконуючий обов’язки генерального директора ЗАЕС Володимир Пишний. У своїй доповіді він перерахував увесь перелік робіт, що було виконано на першому енергоблоці у підготовці до продовження терміну експлуатації.

 

На підтримку понадпроектної експлуатації першого енергоблоку також виступили видатні атомники країни, представники «Українського ядерного товариства» Володимир Коровкін та Володимир Бронніков.

Після виступів членів президії, до слова було запрошено представників громадськості. Найбільш резонансною стала промова народного депутата нікопольської міської ради Сергія Піддубного. Депутат закликав Голову Держатомрегулювання Сергія Божка провести громадські слухання саме в Нікополі, адже це найбільше поселення зони спостереження ЗАЕС. За словами Сергія Піддубного, більшість бажаючих взяти участь у громадських слуханнях не змогли приїхати в Енергодар через відсутність коштів. На що Голова Держатомрегулювання відповів, що кошти на логістику всіх бажаючих були виділені. Відповідні листи з повідомленням про це були надіслані Запорізькою АЕС до 19 населених пунктів зони спостереження, у тому числі на адресу міського голови міста Нікополь та голови Нікопольської райдержадміністрації.

Обговорювалось багато проблемних питань. Загалом число зареєстрованих учасників громадських слухань – 256 осіб. Захід відвідали представники громадських організацій з районів та міст зони спостереження, а також центральні та регіональні ЗМІ.

 

13 вересня заплановано проведення Колегії Держатомрегулювання, на якій буде прийнято остаточне рішення щодо можливого продовження терміну експлуатації першого енергоблоку Запорізької АЕС.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux