Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Громадські слухання на майданчику Рівненської АЕС проведено
Опубліковано 03 липня 2018 року о 15:31

3 липня 2018 року у місті Вараш Рівненської області відбулися громадські слухання щодо можливості продовження терміну експлуатації третього енергоблоку Рівненської АЕС.

 

 

Захід відкрив Голова Державної інспекції ядерного регулювання України Григорій Плачков. «Проектний термін експлуатації енергоблоку №3 РАЕС завершився 11 грудня 2017 року. Відповідно до українського законодавства рішення про продовження терміну експлуатації енергоблоку приймається вітчизняним ядерним регулятором на підставі висновку державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки шляхом внесення змін до ліцензії на експлуатацію ядерної установки», зазначив очільник Держатомрегулювання.

За результатами засідання Колегії Держатомрегулювання 30 листопада 2017 року було прийняте рішення щодо експлуатації енергоблоку №3 РАЕС у зупиненому стані з повним вивантаженням палива з активної зони реактора на період виконання необхідних організаційно-технічних заходів для обґрунтування можливості його довгострокової експлуатації.

З 4 по 8 червня 2018 року фахівцями Держатомрегулювання проведено комплексне інспекційне обстеження третього енергоблоку РАЕС. Комісією вітчизняного ядерного регулятора встановлено, що даний енергоблок усі умови для продовження терміну експлуатації має, а надані експлуатуючою організацією документи для переоформлення ліцензії є достовірними й відображають фактичний стан справ.

Разом із тим, інспектори Держатомрегулювання відзначили, що на момент перевірки експлуатуючою організацією не завершено виконання усіх запланованих протягом планово-попереджувального ремонту (ППР) у 2017 році робіт. Зокрема, мова йде про заходи Комплексної зведеної програми підвищення рівня безпеки, а також заходи, направлені на усунення відхилень від нормативних вимог. Крім того, не завершені роботи по заміні джерел швидких нейтронів (2 шт., позиції 3TV30Q01, 3TK30J01) й капітальні ремонти та погодження рішень щодо продовження терміну експлуатації дизель-генераторів 3РДЕС31, 32 та іншого обладнання систем важливих для безпеки. Наразі експлуатуюча організація працює над виконанням вищезазначених заходів.

У рамках заходу слово було надане генеральному директору Рівненської АЕС Павлу Павлишину, який детально обґрунтував готовність третього енергоблоку РАЕС до продовження терміну експлуатації.

Голова Держатомрегулювання Григорій Плачков закликав громадськість долучатись до публічного обговорення питання можливості продовження терміну експлуатації енергоблоку №3 РАЕС. Обговорення триватиме до 12 липня 2018 року.

Остаточне рішення про можливість продовження терміну експлуатації енергоблоку буде прийняте під час засідання Колегії Держатомрегулювання 16 липня 2018 року.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux