Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Голова ВАО АЕС відвідав Інформаційно-кризовий центр Держатомрегулювання
Опубліковано 12 квітня 2017 року о 15:40

11 квітня 2017 року Голова Всесвітньої Асоціації організацій, що експлуатують атомні електростанції (ВАО АЕС) Жак Регальдо разом з Президентом ДП «НАЕК «Енергоатом» Юрієм Недашковським відвідали Інформаційно-кризовий центр Держатомрегулювання в рамках ознайомчого візиту із інфраструктурою та системою аварійної готовності і реагування експлуатуючої організації та порядком взаємодії з регулятором і органом управління у випадку кризових ситуацій.

Зустріч відкрив Виконуючий обов’язки Голови Держатомрегулювання Борис Столярчук. Він поінформував про заходи, що вживаються Держатомрегулювання з метою гармонізації норм та правил з ядерної та радіаційної безпеки відповідно до референтних рівнів WENRA, стандартів безпеки МАГАТЕ, директив Ради Європи/Євратома.

У презентації начальника відділу аварійної готовності та радіаційного захисту Тетяни Кутузової були висвітлені основні функції Держатомрегулювання, як компетентного органу та єдиного національного пункту зв’язку згідно з Конвенцією про оперативне оповіщення про ядерні аварії, Конвенцією про допомогу в разі ядерної аварії або радіаційної аварійної ситуації та Конвенцією про фізичний захист ядерного матеріалу та ядерних установок, процедури взаємодії з кризовими центрами АЕС України та Дирекції ДП «НАЕК «Енергоатом» у повсякденному режимі та на випадок надзвичайних ситуацій. Відмічено заходи, що вживаються Держатомрегулювання, для забезпечення постійного і надійного обміну інформацією з експлуатуючою організацією, Центром з інцидентів та аварійних ситуацій МАГАТЕ, компетентними органами інших країн в рамках двосторонніх угод. Підкреслено, що аварійна готовність є одним з десяти фундаментальних принципів безпеки використання ядерної енергії і останнім, п’ятим рівнем у концепції глибоко ешелонованого захисту, що забезпечується надійною інфраструктурою, чіткими процедурами та належною підготовкою і тренуванням кадрів.

 

Голова WANO Жак Регальдо подякував представникам Держатомрегулювання та ДП «НАЕК «Енергоатом» за відкритість до діалогу і співпраці, організацію програми його перебування, яка передбачає також відвідування ВП «Аварійно-технічний центр», основного і резервного кризових центрів ВП «Запорізька АЕС». Він підкреслив важливість завчасного передбачення необхідних ресурсів, заходів і процедур для запобігання, зниження ризиків і обмеження поширення впливів аномальних подій на АЕС.

 

Довідково:

Всесвітня асоціація організацій, що експлуатують АЕС (ВАО АЕС) була створена у 1989 році з метою сприяння підвищенню безпеки і надійності АЕС у всьому світі шляхом взаємної підтримки операторів, обміну інформацією та застосуванням кращого досвіду експлуатації.

Жак Регальдо (Jacques Regaldo) був обраним Головою Всесвітньої асоціації організацій, що експлуатують АЕС (ВАО АЕС) на засіданні Ради керуючих у жовтні 2012 року та вступив на цю посаду з 1 березня 2013 року, змінивши Лорана Стрикера.

Серед пріоритетів своєї діяльності на цьому посту він називає розширення діяльності ВАО АЕС на напрям протиаварійної готовності та впровадження глобальної стратегії реагування на ядерні інциденти.

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux