Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Голова Держатомрегулювання Григорій Плачков виступив на 30-ій щорічній Інформаційній конференції Комісії ядерного регулювання США
Опубліковано 15 березня 2018 року о 13:22

14 березня 2018 року Голова Держатомрегулювання Григорій Плачков виступив з доповіддю «Державна система фізичного захисту України: виклики та інтеграція до Глобальної системи ядерної захищеності» на 30-ій щорічній Інформаційній конференції Комісії ядерного регулювання США, що проходить м. Роквіль (штат Меріленд, США).

На початку виступу Голова Держатомрегулювання зазначив: «Протягом останніх років перед багатьма країнами постали виклики, що змусили їх посилити заходи з фізичного захисту на об‘єктах ядерної інфраструктури та розглядати регулювання ядерної захищеності з точки зору зростаючої кількості терористичних актів в усьому світі. Україна з конфліктом в окремих районах Донецької та Луганської областей протягом останніх чотирьох років та тимчасово окупованою Автономною Республікою Крим постала перед безпрецедентними викликами. Тому, запровадження жорстких національних заходів та підсилення співпраці з іншими країнами з метою вироблення спільних інтегрованих зусиль щодо захисту ядерних об’єктів є необхідною передумовою подолання існуючих викликів».

Продовжуючи виступ Григорій Плачков зупинився на елементах Державної системи фізичного захисту України, особливо, під час «гібридної війни», перегляді Проектної загрози ядерним установкам, ядерним матеріалам, радіоактивним відходам, іншим джерелам іонізуючого випромінювання в Україні, системі моніторингу радіоактивних матеріалів на пунктах пропуску державного кордону, заходах, реалізованих в Україні в рамках Глобальної ініціативи щодо зменшення загрози тощо.

Були зазначені виклики, що постали перед Державною системою фізичного захисту України, зокрема: проросійські незаконні збройні формування, саботажні та терористичні групи, кібер та інформаційні атаки, незаконний обіг зброї та вибухівки із зони АТО, національно-патріотичні рухи з радикальними поглядами щодо Росії, потенційна присутність інсайдерів на майданчиках ядерних об‘єктів, неавторизовані польоти над ядерними об‘єктами, втрата контролю над радіаційно-небезпечними об‘єктами на тимчасово окупованих територіях і т.д.

Голова Держатомрегулювання підкреслив: «Аналіз поточного стану ядерної захищеності в Україні та всьому світі підкреслює необхідність та важливість більш активних дій щодо протидії існуючим загрозам, включаючи інсайдерську загрозу, що також відповідає рекомендаціям МАГАТЕ. Через сучасні виклики міжнародній безпеці та активного використання гібридної практики скоєння незаконних дій, особлива увага повинна бути прикута до потенційної небезпеки внутрішнього порушника, заходам з анти-саботажу, підсилення культури ядерної захищеності. Необхідно інтенсифікувати обмін інформацією щодо потенційних інсайдерів, їх цілей, методів і тактик на рівні агентств застосування міжнародного права та через організації Європол та Інтерпол».

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux