Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
До уваги ЗМІ!
Опубліковано 19 серпня 2021 року о 09:00

20 серпня 2021 року об 11:00 відбудеться вручення ДСП «Чорнобильська АЕС» ліцензії на експлуатацію комплексу конфайнмента та об’єкта «Укриття».

Ця ліцензія забезпечить регулюючий контроль як поточної експлуатації комплексу, так і подальшого перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну зону. 

У заході візьмуть участь керівництво Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державного агентства України з управління зоною відчуження, ДСП «Чорнобильська АЕС», представники Європейського банку реконструкції та розвитку, Представництва Європейської комісії. 

Акредитуватись на захід та отримати додаткову інформацію можна до 09:00 20 серпня. Контактна особа: Княжницька Тетяна Вікторівна – начальник Управління інформаційно-аналітичного забезпечення та цифрового розвитку Держатомрегулювання, тел. (044) 277-12-02.

Під час заходу можлива прес-конференція. 

Довідково: Об’єкт «Укриття» становить собою частину промислового майданчика Чорнобильської АЕС разом із сукупністю споруд, сформованих із пошкоджених конструкцій колишнього 4-го енергоблоку Чорнобильської АЕС, який втратив усі функціональні властивості енергоблока, та добудованих після аварії 26 квітня 1986 року нових конструкцій і систем, що служать для контролю та коригування після аварійної ситуації, включаючи послаблення радіаційних наслідків запроєктної аварії за рахунок перекриття шляхів впливу джерел ядерної та радіологічної небезпеки через оточуюче їх середовище на людей. Об’єкт «Укриття» слід кваліфікувати як місце поверхневого зберігання неорганізованих радіоактивних відходів (тимчасове сховище неорганізованих РАВ, яке знаходиться в стадії стабілізації та реконструкції).

Конфайнмент – захисна споруда, що включає в себе комплекс технологічного обладнання для вилучення із зруйнованого четвертого енергоблока Чорнобильської АЕС матеріалів, які містять ядерне паливо, поводження з радіоактивними відходами та інші системи, призначена для здійснення діяльності з перетворення цього енергоблока на екологічно безпечну систему та забезпечення безпеки персоналу, населення і довкілля, аналогів якої немає у світі. 

Термін експлуатації конфайнменту – 100 років.

Спорудження конфайнмента здійснювалось у рамках міжнародного проєкту та за рахунок коштів Чорнобильського фонду «Укриття, вкладниками якого були 45 країн світу, включаючи Європейську комісію; адміністратором фонду виступав Європейський банк реконструкцій та розвитку. У 2020 році діяльність фонду була завершена.

Ліцензування  діяльності з експлуатації конфайнмента, включаючи об’єкт «Укриття», здійснюється як ліцензування окремого виду діяльності: переробка, зберігання радіоактивних відходів, що існують та утворюються під час перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему в рамках експлуатації конфайнмента, включаючи об’єкт «Укриття». 

У травні 2021 року до Держатомрегулювання надійшла заява ДСП «Чорнобильська АЕС» на отримання ліцензії на право провадження діяльності з переробки, зберігання радіоактивних відходів.

Згідно з процедурами, встановленими законодавством, Держатомрегулюванням упродовж червня-липня 2021 року виконані:

− державна експертиза ядерної та радіаційної безпеки комплекту документів, основним з яких був «Звіт з аналізу безпеки експлуатації комплексу НБК-ОУ»;

− інспекційне обстеження для перевірки повноти та достовірності відомостей, що містяться у наданих документах, та спроможності заявника (ДСП «Чорнобильська АЕС») виконувати заявлений вид діяльності.

Відповідно до рекомендацій Колегії та Ліцензійної Комісії Держатомрегулювання, 12 серпня 2021 року Держатомрегулюванням видано ліцензію на переробку та зберігання радіоактивних відходів у рамках експлуатації комплексу конфайнмента та об’єкта «Укриття» Чорнобильської АЕС.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux