Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Деякі питання оптимізації діяльності територіальних органів Державної інспекції ядерного регулювання України
Опубліковано 27 січня 2017 року о 09:13

Урядом, за пропозицією Держатомрегулювання, прийнято рішення щодо ліквідації Інспекції з ядерної безпеки на майданчику Чорнобильської АЕС та утворення регіонального територіального органу ‒ Інспекції з ядерної та радіаційної безпеки в зоні відчуження, як структурного підрозділу Держатомрегулювання.

До повноважень новоутвореної Інспекції буде віднесено забезпечення державного нагляду при здійсненні діяльності у сфері використання ядерної енергії на усій території зони відчуження і зони безумовного (обов'язкового) відселення (далі – зона відчуження), включаючи промисловий майданчик Чорнобильської АЕС.

При прийнятті відповідного рішення взято до уваги зміни статусу об’єктів на майданчику Чорнобильської АЕС та плани розширення діяльності підприємств щодо поводження з радіоактивними відходами (далі – РАВ) та відпрацьованим ядерним паливом (далі – ВЯП) на території зони відчуження.

На сьогодні, блоки 1, 2, 3 Чорнобильської АЕС повномаштабно перейшли на етап зняття з експлуатації. Ядерне паливо повністю переміщене з території цих блоків, необхідність забезпечення ядерної безпеки блоків у постійному оперативному режимі – відсутня. Основні роботи та операції на цьому етапі включають операції з демонтажу, фрагментації, сортування, дезактивації, елементів виведеного з експлуатації обладнання та конструкцій, поводження з РАВ.

Над об’єктом «Укриття» завершується спорудження Нового безпечного конфайнмента (далі – НБК), що суттєво підвищить безпеку об’єкта «Укриття» та практично виключить потенційний радіаційний вплив поза межами НБК. Колегією Держатомрегулювання прийнято, щодо ліцензування експлуатації НБК після завершення його спорудження та дослідно-промислової експлуатації, як об’єкта, призначеного для поводження з РАВ, відповідно до основного призначення НБК, а саме – створення умов для подальшого демонтажу нестабільних конструкцій об’єкта «Укриття» та поводження з усіма видами РАВ об’єкта «Укриття».

На майданчику комплексу «Вектор», що розташовано поза межами проммайданичка Чорнобильської АЕС, здійснюється експлуатація, спорудження та проектування нових сховищ для зберігання та захоронення РАВ від широкого спектру постачальників, включаючи Чорнобильську АЕС, спеціалізовані підприємства ДК «УкрДО «Радон», НАЕК «Енергоатом». Поблизу майданчика комплексу «Вектор» планується спорудження Централізованого сховища для зберігання ВЯП діючих АЕС України. На території зони відчуження продовжується діяльність із забезпечення безпеки сховищ аварійних РАВ, створених в ході ліквідації Чорнобильської катастрофи.

Крім цього, ряд підприємств на території зони відчуження здійснюють діяльність з використання джерел іонізуючого випромінювання. Нагляд за здійсненням цієї діяльності також буде віднесене до повноважень новоутвореної Інспекції.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux