Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Державною інспекцією ядерного регулювання України наказом від 19.12.2011 № 190 затверджено "Загальні вимоги до системи управління діяльністю у сфері використання ядерної енергії", які зареєстровані Мінюстом України 10.01.2012 за №17/20330.
Опубліковано 20 січня 2012 року о 13:36

 

Державною інспекцією ядерного регулювання України наказом від 19.12.2011 № 190 затверджено «Загальні вимоги до системи управління діяльністю у сфері використання ядерної енергії», які зареєстровані Мінюстом України 10.01.2012 за №17/20330.

Державне регулювання безпеки використання ядерних та радіаційних технологій, серед іншого, передбачає оцінку спроможності суб’єктів господарської діяльності розпоряджатися цими технологіями безпечним чином.

Об’єктом такої оцінки є система управління діяльністю. Оцінці на відповідність встановленим регулюючим вимогам підлягають: цілі суб’єкта господарської діяльності у сфері безпеки; практика керування ресурсами (культура безпеки); документи та записи суб’єкта господарської діяльності; наявність необхідних для підтримки системи управління ресурсів.

Цим наказом визначено ряд критерії проведення такої оцінки, а саме:

-   принципи, якими має керуватися суб’єкт господарської діяльності при визначенні цілей у сфері безпеки;

-   принципи, якими має керуватися персонал суб’єкта господарської діяльності (принципи культури безпеки);

-   перелік необхідних методичних та процедурних документів суб’єкта господарської діяльності, що описують здійснювану ним діяльність;

-   важливі елементи системи управління суб’єкта господарської діяльності, які мають забезпечити, що планування, здійснення та контроль діяльності буде проводитись у відповідності до вимог з безпеки та встановлених суб’єктом господарської діяльності цілей.

Зважаючи на унітарність принципів управління та переліку складових системи управління, загальні вимоги цього наказу поширені на всіх суб’єктів господарської діяльності, які є суб'єктами діяльності у сфері використання ядерної енергії відповідно до визначення Закону України «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії».

 

НПА розроблено відповідно до пункту 3 Плану заходів щодо забезпечення відкритості і доступності інформації, пов'язаної з використанням ядерної енергії, а також підвищення рівня культури ядерної безпеки в атомній енергетиці, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 03.08.2011 № 736-р, а також з урахуванням рекомендації та пропозицій місії МАГАТЕ «Комплексний огляд регулюючої діяльності у сфері використання ядерної енергії України» (IRRS-2008 та IRRS Follow up - 2010).

Метою НПА є визначення умов, за яких система управління будь-якого суб’єкта діяльності у сфері використання ядерної енергії здатна забезпечувати самостійний контроль за дотриманням вимог безпеки, що стосуються його діяльності, а також постійне підвищення ефективності цього контролю та безпеки своєї діяльності.

Для досягнення мети використано модель сталого розвитку, викладену в ДСТУ ISO 9001-2009 «Системи управління якістю. Вимоги», а також документі МАГАТЕ GS‑R‑3 «Вимоги з безпеки. Система управлення для установок та діяльності».

Разом з визначенням загальних вимог існує потреба встановлення додаткових вимог, пов’язаних зі специфікою чи складністю деяких видів діяльності у сфері використання ядерної енергії, зокрема це стосується експлуатації ядерних установок та медичної сфери використання джерел іонізуючого випромінювання. Ці додаткові вимоги мають бути визначені в окремих НПА.

 

Введення в дію наказу дозволить визначити критерії оцінки системи управління діяльністю у сфері використання ядерної енергії; визначити принципи формування та підтримки культури безпеки, яким має відповідати діяльність суб’єктів господарської діяльності у сфері використання ядерної енергії.

Впровадження рекомендації МАГАТЕ та кращої європейської практики у сфері сприятиме підвищенню безпеки, чіткому визначенню відповідальності на виробництві та прозорості функціонування системи управління в цілому.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux