Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Державні ядерні регулятори України та Канади уклали Меморандум про взаєморозуміння для співробітництва та обміну інформацією з питань ядерного регулювання
Опубліковано 21 серпня 2023 року о 10:00

В.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков та Президент Канадської комісії з ядерної безпеки (CNSC – Canadian Nuclear Safety Commission) Руміна Велші підписали Меморандум про взаєморозуміння для співробітництва та обміну інформацією з питань ядерного регулювання. Підписання Меморандуму відбулося в приміщенні Держатомрегулювання у рамках візиту Руміни Велші в Україну, що тривав з 15 по 18 серпня 2023 року.

Олег Коріков наголосив на важливості розширення співробітництва між регулюючими органами України та Канади, що відповідає інтересам обох сторін.

«Ми дуже вдячні за те, що Ви відвідали Україну й підписали цей Меморандум про співробітництво. Впевнені, це служитиме основою для плідної співпраці в подальшому, а також сприятиме досягненню ефективних результатів у сфері ядерної та радіаційної безпеки», - зазначив очільник Держатомрегулювання.

«Мій візит до України – знак солідарності та підтримки. І це не лише слова, а також і дії. Я погоджуюсь, що Меморандум – це основа та інструмент для співпраці, для підтримки один одного. І сьогодні ми маємо визначити головні напрямки, за якими ми будемо працювати», - заявила Руміна Велші.

У ході робочої наради, що відбулася після підписання Меморандуму, сторони обговорили низку перспективних напрямків співпраці, у яких канадський регулятор має значний досвід. Серед пріоритетів визначено співробітництво у сфері проведення доліцензійної оцінки безпеки нових проектів ядерних установок (малих модульних реакторів), оскільки Канада – одна з провідних країн світу, яка сьогодні працює над впровадженням нових технологій в ядерній енергетиці з огляду на необхідність заміни тих потужностей, що працюють з 1970-1980 років і термін експлуатації яких спливає.

Другим важливим напрямком стане питання регуляторної діяльності з виведення з експлуатації видобувних і переробних об’єктів уранової галузі.

Крім того український та канадський регулятори співпрацюватимуть над питаннями відновлення безпечної експлуатації тимчасово окупованої Запорізької АЕС та інших ядерних і радіаційно небезпечних об’єктів, що зазнали впливів війни, та над вдосконаленням регуляторної діяльності щодо поводження з радіоактивними відходами.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux