Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Державна інспекція ядерного регулювання України спільно з Державною службою з надзвичайних ситуацій беруть участь у міжнародному тренуванні МАГАТЕ
Опубліковано 06 жовтня 2016 року о 14:36

5- 6 жовтня 2016 року в рамках Конвенції про оперативне оповіщення про ядерну аварію та Конвенції про допомогу в разі ядерної аварії або радіаційної аварійної ситуації Центром з інцидентів та аварійних ситуацій МАГАТЕ проводиться міжнародне тренуванні формату ConvEx-2d за сценарієм умовної аварії на АЕС Чорнавода в Румунії.

Тренування такого формату проводиться один раз на 4 роки з метою тестування та відпрацювання механізмів взаємодії у випадку транснаціональної ядерної аварійної ситуації.

До участі у тренуванні запрошені країни-члени МАГАТЕ, що виконують функції контактних пунктів зв’язку та компетентних національних органів в рамках Конвенції про оперативне оповіщення про ядерну аварію та Конвенції про допомогу в разі ядерної аварії або радіаційної аварійної ситуації.

В ході тренування країни-учасниці з метою відпрацювання процедур з аварійного реагування мають можливість:

- отримувати, переглядати та підтверджувати інформацію, що публікується на захищеному веб-сайті USIE, повідомляти про обрані заходи із захисту населення відповідно до сценарію та його розвитку у реальному часі;

- запитувати інформацію від Центру з інцидентів та аварійних ситуацій МАГАТЕ;

- готувати інформаційні повідомлення для громадськості;

- реагувати на запити про допомогу та надавати пропозиції щодо допомоги.

Держатомрегулювання активізовано Інформаційно-кризовий центр, до складу якого увійшли також і фахівці ДНТЦ ЯРБ. Експертами ІКЦ проведено оперативний аналіз інформаційних повідомлень про розвиток аварії, заходів з управління аварією та захисту населення. Виконано прогнозну оцінку радіаційних наслідків умовної аварії (рис.1), зокрема напрямів і відстаней переносу радіоактивного забруднення та дозових характеристик із застосуванням системи JRODOS на основі даних реальних погодних умов.

Результати прогнозних оцінок експертів ІКЦ Держатомрегулювання співпали із даними що передавались румунською стороною протягом тренування.

Умовний радіоактивний викид від АЕС Чорновода поширився у південному та південно-східному напрямі та не зачепив материкову частину України.

Держатомрегулювання забезпечено оперативну взаємодію із іншими учасниками тренування з української сторони. Налагоджено комунікацію із МАГАТЕ шляхом надання запитів щодо додаткової інформації та прес-релізів.

За результатами участі у тренуванні Держатомрегулювання розробить та здійснить корегуючи заходи для підвищення рівня аварійної готовності і реагування, а також для удосконалення процедур міжвідомчої та міжнародної взаємодії.

 

 

Рисунок 1 – Прогнозні оцінки радіаційних наслідків для умовної аварії на АЕС Чорнавода, розраховані з використанням програмного коду RODOS від двох аварійних викидів (фільтрованого та нефільтрованого). Представлені значення ефективної дози за 48 годин з початку викиду (зміна траекторії радіоактивної хмари зумовлена зміною погодних умов протягом тренування)

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux