Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Держатомрегулюванням взято участь у спільному загальностанційному протиаварійному тренуванні на Южно-Українській АЕС
Опубліковано 10 червня 2021 року о 16:30

09-10 червня 2021 року у ВП «Южно-Українська АЕС» проводилось спільне з ДП НАЕК «Енергоатом» загальностанційне протиаварійне тренування за темою «Комунальна аварія на ЮУАЕС, що супроводжується повним знеструмленням АЕС, відмовою усіх дизель-генераторів блока № 2 та течею теплоносія першого контуру у другий з відкриттям БРУ-А (швидкодіючого редукційного пристрою скиду пара в атмосферу) аварійного парогенератора блока № 3».

У ході тренування відпрацьовувались дії персоналу ВП ЮУАЕС, підрозділів ДП «НАЕК «Енергоатом», Держатомрегулювання, територіальних та місцевих органів влади з подолання та ліквідації наслідків умовної аварії, зокрема, щодо здійснення заходів із переведення ядерних установок АЕС в безпечний контрольований стан, захисту персоналу та населення у межах зони спостереження.

На час проведення тренування у Держатомрегулюванні було активізовано Інформаційно-кризовий центр із залученням представників центрального апарату Держатомрегулювання, Інспекції з ядерної безпеки на ЮУАЕС та Південної інспекції з ядерної та радіаційної безпеки, експертів Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки. Підтримувався відеозв’язок із внутрішніми кризовими центрами ДП «НАЕК «Енергоатом», Южно-Української та іншими АЕС.

У ході тренування Держатомрегулюванням, як компетентний національний орган та єдиний компетентний національний пункт зв’язку відповідно до Конвенції про оперативне оповіщення про ядерну аварію, здійснювався міжнародний інформаційний обмін з Центром з інцидентів та аварійних ситуацій МАГАТЕ та іншими країнами з використанням інформаційної системи МАГАТЕ з обміну інформацією про інциденти і надзвичайні ситуації USIE, готувались повідомлення для ЗМІ та громадськості.

Експертами Інформаційно-кризового центру проводився аналіз оперативних даних щодо стану ядерних установок та моделювання процесів і розвитку подій на майданчику умовно аварійної АЕС, зокрема, виконувалося прогнозування напрямів і відстаней переносу радіоактивного забруднення та дозових характеристик із застосуванням системи прийняття рішень RODOS. Такі ж розрахунки проводилися паралельно  спеціалістами Українського гідрометеорологічного центру і здійснювались порівняння результатів оцінки і прогнозу.

У якості спостерігачів до тренування долучилися міжнародний консультант з питань Кризових центрів Всесвітньої організації охорони здоров’я та фахівці Бюро Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я в Україні. Представники ВООЗ, у межах оглядового робочого візиту, ознайомились з функціями та задачами ІКЦ Держатомрегулювання, процедурами та механізмами взаємодії Держатомрегулювання з іншими організаціями та висловили свої думки щодо базових принципів управління надзвичайними ситуаціями всіх типів ризиків, які можуть становити небезпеку для громадського здоров’я.

По закінченню тренування, начальник Кризового штабу Олександр ГРИГОРАШ провів підсумкову нараду з обговорення результатів тренування та необхідності розробки заходів із вдосконалення процедур взаємодії відповідно до затверджених порядків та інструкцій персоналу Інформаційно-кризового центру.

Протиаварійні тренування є важливими інструментом для перевірки та вдосконалення відповідних систем аварійної готовності Єдиної державної системи цивільного захисту.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux