Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Держатомрегулюванням відзвітовано за роботу у 2016 році, пріоритети на 2017 рік окреслено
Опубліковано 16 лютого 2017 року о 17:03

16 лютого 2017 року відбувся публічний звіт Державної інспекції ядерного регулювання України. Фахівці Інспекції звітували про підсумки діяльності з регулювання ядерної та радіаційної безпеки у 2016 році, ділилися пріоритетними напрямами роботи на 2017 рік.

У 2016 році Держатомрегулюванням продовжувалась робота з реалізації Плану заходів щодо імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, Європейським Співтовариством з атомної енергії. Тривала діяльність з гармонізації вимог з безпеки АЕС відповідно референтних рівнів Західноєвропейської асоціації ядерних регуляторів (WENRA) з реакторної безпеки.

Протягом року Інспекція забезпечувала неухильний контроль за впровадження заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС. За позитивними результатами державної експертизи ЗППБ, було прийнято рішення щодо продовження термінів експлуатації першого та другого енергоблоків Запорізької АЕС. Наразі здійснюється оцінка документів, що були надані НАЕК «Енергоатом», які обґрунтовують можливість продовження термінів експлуатації енергоблоку №3 Рівненської АЕС й енергоблоку №3 Запорізької АЕС.

«Міжнародна діяльність Інспекції цьогоріч була доволі продуктивною. Хотілося б відмітити успішну участь регулятора у Вашингтонському саміті з ядерної безпеки. Наразі триває робота з підготовки участі делегації України у Сьомій нараді сторін Конвенції з ядерної безпеки», що проходитиме з 27 березня по 7 квітня у Відні, Республіка Австрія», – повідомив виконуючий обов’язків Голови Держатомрегулювання Борис Столярчук. – «Крім того, в 2016 році Інспекцією підписано міжнародні договори про співробітництво з регулюючими органами США, Республіки Молдови, Вірменії та Угорщини».

Держатомрегулюванням в 2016 році забезпечено розгляд й регулюючий супровід проектів нової дослідницької ядерної установки «Джерело нейтронів, що заснована на підкритичній збірці й керується лінійним прискорювачем електронів»; централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП); сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу Чорнобильської АЕС (СВЯП-2).

У листопаді 2016 року звершився важливий етап у рамках спорудження нового безпечного конфайнмента об’єкта «Укриття» (НБК). Ця унікальна споруда висотою 110 метрів, 257 метрів в ширину, довжиною 164 метри та загальною вагою 36200 тон була переміщена із зони монтажу на 327 метрів та встановлена у проектне положення над об’єктом «Укриття». Завершення спорудження НБК очікується у кінці 2017 року. Держатомрегулюванням буде забезпечено регулюючий супровід подальшої діяльності щодо НБК та інших робіт, що виконуються на майданчику ДСП ЧАЕС в рамках зняття з експлуатації, а також поводження з радіоактивними відходами у зоні відчуження та на спеціалізованих підприємствах.

Не менш важливим досягненням стало продовження процесу диверсифікації ядерного палива в Україні з метою зменшення залежності від єдиного постачальника. Наразі дослідна експлуатація ядерного палива виробництва компанії «Westinghouse» проводиться у складі змішаних активних зон на енергоблоках №2 та №3 ЮУАЕС, №5 ЗАЕС. Відповідно до планів НАЕК «Енергоатом» й погодженого Держатомрегулюванням концептуального технічного рішення, у 2017 році завантаження палива «Westinghouse» у рамках розширення його дослідної експлуатації заплановано також на енергоблоки №1, №3 та №4 Запорізької АЕС.

У 2017 році Держатомрегулювання продовжуватиме роботу за всіма вищеперерахованими напрямами. Серед пріоритетних:

-        реалізація Плану заходів з імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС;

-        регулюючий супровід реалізації заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС, продовження термінів експлуатації АЕС;

-        оцінка безпеки та ліцензування у рамках будівництва та введення в експлуатацію І-го пускового комплексу нового безпечного конфайнмента об’єкта «Укриття» тощо.

 

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux