Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Держатомрегулювання відновило дію ряду ліцензій підприємств, що здійснюють діяльність на території зони відчуження
Опубліковано 11 серпня 2022 року о 15:55

Ліцензійна комісія Державної інспекції ядерного регулювання України розглянула питання щодо відновлення дії ряду ліцензій, виданих державним спеціалізованим підприємствам, які здійснюють діяльність у сфері використання ядерної енергії на території зони відчуження. Вирішено відновити дію ліцензій ДСП «Чорнобильська АЕС» на право провадження діяльності зі зняття з експлуатації блоків 1, 2 та 3 ЧАЕС, з експлуатації комплексу конфайнмента та об’єкта «Укриття», з переробки, зберігання радіоактивних відходів (РАВ), а також дію ліцензій ДСП «Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами» (ДСП «ЦППРВ») на провадження діяльності на етапах будівництва та експлуатації сховищ для захоронення РАВ комплексу виробництв «Вектор», на експлуатацію сховищ РАВ, чорнобильського походження на території зони відчуження, а також з переробки, зберігання РАВ.

Відповідне рішення щодо відновлення дії ліцензій прийняте із урахуванням результатів експертної оцінки представленої ліцензіатами документації із усунення підстав, які стали причиною зупинення дії ліцензій. А саме – відновлення працездатності ряду систем, важливих для безпеки об’єктів та діяльності; проведення інвентаризації радіоактивних матеріалів, радіоактивних відходів, джерел іонізуючого випромінювання; контроль наявності та відповідності звітної та облікової документації, баз даних; вирішення логістичних питань доставки персоналу та обладнання, перехід на вахтовий метод роботи; відновлення аварійної готовності; контроль відсутності вибухових пристроїв в межах об’єктів та майданчиків тощо.

Зазначена експертна оцінка проведена Держатомрегулюванням, із залученням ДНТЦ ЯРБ, за підтримки проєкту співробітництва Європейської комісії UK/TS/58 «Підтримка регуляторної діяльності щодо поводження з радіоактивними відходами, зняття з експлуатації та відновлення». Зроблено висновок, що зазначені спеціалізовані підприємства спроможні провадити діяльність у рамках ліцензій із дотриманням вимог нормативно-правових документів та умов ліцензій.

Водночас, Ліцензійною комісією визнано за необхідне запропонувати ліцензіатам виконати ряд додаткових заходів щодо вдосконалення рівня безпеки об’єктів, відповідно до рекомендацій експертної оцінки.

Нагадаємо, що підставою для зупинення дії ліцензій було виявлення неспроможності ліцензіатів дотримуватися умов провадження заявлених видів діяльності у зв’язку з наслідками збройної агресії росії та окупацією російськими військовими формуваннями території зони відчуження у період з 24 лютого по 31 березня 2022 року.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux