Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Держатомрегулювання та Європейський банк реконструкції та розвитку. Що на часі?
Опубліковано 01 листопада 2019 року о 08:36

30 жовтня 2019 року Державна інспекція ядерного регулювання України провела зустріч із представниками Європейського банку реконструкції та розвитку з обговорення реалізації проєктів будівництва І-го пускового комплексу нового безпечного конфайнмента об’єкта «Укриття» (ПК1 НБК), Сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу (СВЯП-2), на майданчику Чорнобильської атомної електростанції.

 

 

На початку зустрічі Григорій Плачков, Голова Держатомрегулювання, поінформував представників ЄБРР щодо статусу регулюючого органу, а саме, підпорядкування Держатомрегулювання Міністерству енергетики та захисту довкілля.

 

«У ситуації, що склалася Держатомрегулювання підготовлено та направлено до Кабінету Міністрів України обгрунтування важливості відновлення незалежного статусу регулюючого органу. 23 жовтня 2019 року на засіданні Уряду прийнято рішення про повернення Держатомрегулювання у своє підпорядкування. Міжнародна спільнота, громадськість, Держатомрегулювання в очікуванні офіційного документу», – повідомив Григорій Плачков.

 

Бальтазар Ліндауер, Директор Департаменту з ядерної безпеки Європейського банку реконструкції та розвитку, у свою чергу висловив занепокоєність цією ситуацією та сподівання щодо якнайшвидшого вирішення питання.

Учасники зустрічі обговорили реалізацію проєкту спорудження об’єкту ПК-1 НБК у рамках Грантової Угоди 002 між Держатомрегулювання та Європейським банком реконструкції та розвитку. Тамара Сушко, заступник начальника Управління безпеки поводження з радіоактивними відходами – начальник відділу зняття з експлуатаціїдержавний інспектор, координатор проєкту, підкреслила, що усі заходи та роботи будуть завершені до 31.12.2019 року та проінформувала, що Держатомрегулювання розглянуто подані документи стосовно ліцензування введення в експлуатацію нового безпечного конфайнмента.

 

У рамках розгляду проєкту з будівництва та введення в експлуатацію СВЯП-2 учасники обговорили реалізацію передбачених заходів та стан підготовки до «гарячих» випробувань. У цьому контексті Олександр Григораш, заступник директора Департаменту з питань безпеки ядерних установок – державний інспектор, координатор проєкту, зауважив, що всі необхідні документи для отримання «окремого дозволу» для початку «гарячих» випробувань наразі знаходяться на експертизі.

Завершуючи зустріч, Сторони висловили надію на подальшу плідну співпрацю та реалізацію майбутніх проєктів між Україною та ЄБРР.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux