Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Держатомрегулювання провела планову інспекційну перевірку Чорнобильської АЕС
Опубліковано 27 жовтня 2017 року о 15:53

З 17 по 20 жовтня 2017 року інспекційна комісія Держатомрегулювання провела планову інспекційну перевірку ДСП «Чорнобильська АЕС» щодо стану та безпеки виконання робіт в рамках зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему.

 

Інспекційна перевірка ДСП «Чорнобильська АЕС»

 

Напрями інспекційної перевірки включали питання стосовно:

- забезпечення безпеки при виконанні робіт із завершення будівництва Нового безпечного конфайнмента об’єкта «Укриття» (НБК);

- стан прийняття важливих для безпеки споруд, систем та обладнання першого пускового комплексу НБК (ПК-1 НБК), в тому числі проведення приймальних випробувань;

- дотримання вимог безпеки при поводженні з радіоактивними матеріалами та РАВ, утвореними в ході будівництва НБК;

- стан та забезпечення безпеки під час реалізації етапу остаточного закриття та консервації блоків № 1-3 ЧАЕС (ОЗіК), у тому числі, виконання демонтажу обладнання виведеного з експлуатації та подальшого поводження з ним.

 

Об’єкт Укриття під Аркою НБК

 

За результатами перевірки констатовано, що ДСП ЧАЕС слід продовжувати приділяти особливу увагу дотриманню необхідних заходів радіаційної безпеки при організації робіт у підарковому просторі НБК та у «зоні вільного доступу», облаштованій поза НБК та забезпечувати посилений радіаційний контроль у зонах проведення робіт.

 

Елемент мембрани герметизації НБК

 

Здійснюються приймальні випробування систем та обладнання НБК, важливих для безпеки, за результатами яких системи та обладнання мають бути прийняті ДСП ЧАЕС від СП «Наварка».

Продовжується поводження з радіоактивними матеріалами та відходами, які утворилися в ході робіт з будівництва НБК та контроль за їх безпечним зберіганням у місцях їх розміщення.

В рамках етапу остаточного закриття та консервації (ОЗіК) ДСП ЧАЕС здійснюються широкомасштабні роботи з демонтажу обладнання машзалу блоків № 1, 2. Зберігання фрагментів демонтованого обладнання організовано на відокремлених ділянках приміщення машзалу.

 

Дільниця складування фрагментів демонтовоного обладнання у машзалі блоку №1

 

ДСП ЧАЕС потребує додатково облаштованих відповідно до вимог безпеки місць зберігання утворених радіоактивно забруднених матеріалів та РАВ, а також потужностей для їх дезактивації та звільнення від регулюючого контролю. Здійснюється розробка відповідних технічних рішень.

На час проведення інспекційної перевірки на ДСП ЧАЕС на завершальному етапі знаходиться підготовка окремої будівлі № 158 для розміщення установки для звільнення з регулюючого контролю радіоактивних матеріалів та РАВ, проект якої розробляється за проектом ЄК.

Разом з цим, констатовано затримки графіку, визначеного програмою ОЗіК. За інформацією ДСП ЧАЕС затримки в основному пов’язані із реалізацією проекту створення лінії подрібнення довгомірів (ЛПД), яка затримується з причин контрактних непорозумінь з підрядником проекту компанією.

 

 

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux