Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Держатомрегулювання підтримує проєкт Закону України "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії"
Опубліковано 10 вересня 2019 року о 11:25

Сьогодні 10 вересня 2019 року до порядку денного засідання Верховної Ради України включено проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії», реєстр. № 1084 від 29 серпня 2019 року.

 

 

Проєкт внесений народними депутатами України Підласою Р. А., Малюським Д. Л., Мовчаном О.В., Жупанином А. В. Комітет Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг (головний комітет) розглянув проєкт та прийняв рішення внести на розгляд Верховної Ради України та рекомендувати прийняти за основу та в цілому як Закон.

 

Законопроєкт розроблено на виконання положень Директиви Ради 2013/59/Євратом від 5 грудня 2013 року та направлено на вирішення таких основних питань:

 

1. Підвищення радіаційної безпеки урановидобувних шахт. Через те, що протягом багатьох років цей вид діяльності не регулюється з боку держави (не ліцензується), а стан радіаційної безпеки шахт не оцінюється, не здійснюється радіаційний захист працівників таких шахт. Міжнародна та національна практика свідчить про те, що річні ефективні дози опромінення працівників урановидобувних шахт можуть досягати 100 мЗв на рік.

 

2. Забезпечення радіаційного захисту стажерів та студентів віком від 16 до 18 років шляхом віднесення їх до осіб, що зазнають професійного опромінення. На сьогодні вищі учбові заклади, які готують фахівців в сфері ядерної та радіаційної безпеки, не контролюють індивідуальні дози опромінення та, як наслідок, не вживають достатніх заходів з радіаційного захисту цих осіб на рівні заходів, визначених для персоналу. В окремих закладах через не врегулювання цього питання закривають радіоізотопні лабораторії для проведення  практичних занять для студентів.

 

3. Визначення необхідності розробки плану заходів щодо зниження рівня опромінення населення радоном та продуктами його розпаду. Реалізація відповідного плану заходів в Україні дозволить  створити дієву систему протиродонових заходів захисту населення, забезпечить будівництво будівель  дитячих та шкільних закладів, за сучасними будівельними нормами, Результат – зниження концентрацій природного газу радону і як наслідок зменшення доз опромінення населення України.

 

4. Встановлення вимог до  медичного радіологічного обладнання. На сьогодні в Україні використовується більше 15 тисяч одиниць рентгенівського діагностичного та терапевтичного обладнання з джерелами іонізуючого випромінювання (без врахування стоматологічних апаратів). Таке медичне радіологічне обладнання експлуатується до 50 років, в той час коли виробниками сучасного обладнання встановлюється строк експлуатації не більше 10 років. Положення законопроєкту передбачає через три місяці після набрання чинності закону заборону ввезення в Україну, виробництво та прийняття в експлуатацію застарілого обладнання, яке не відповідає вимогам, встановленим цим законопроєктом. Наступним кроком має бути поступове виведення з експлуатації застарілого медичного радіологічного обладнання, яке не відповідає критеріям безпеки.

 

 

Довідково:

Імплементація Директиви Ради 2013/59/Євратом, яка встановлює основні стандарти безпеки для захисту від небезпеки, що виникає від іонізуючого випромінювання, передбачена  статтею 342 та додатку XXVII-В до Угоди  між Україною та ЄС.

Законодавство України в сфері використання ядерної енергії в цілому відповідає вимогам Директиви, проте існують розбіжності в застосуванні окремих термінів та в окремих напрямах державного регулювання в сфері використання ядерної енергії, що потребує приведення у відповідність до положень Директиви. Врегулювання виявлених в законодавстві розбіжностей та невідповідності з положеннями Директиви, викладені в проєкті Закону України «Про внесення змін до деяких законів України в сфері використання ядерної енергії».

 

 

 

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux