Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
День пам'яті Чорнобильської трагедії
Опубліковано 26 квітня 2023 року о 09:34

37 років тому, 26 квітня 1986 року, вогонь Чорнобиля опалив землю, життя та душі десятків мільйонів громадян. Два потужних вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС докорінно змінили все, що ще напередодні здавалося таким незмінним і вічним… Радіація вразила мільйони гектарів земель і лісів, чисті плеса озер і річок; проникла в сім’ї та родини, у невеличкі села та міста; зруйнувала повсякденний побут і звички; змусила втікати із рідних домівок за десятки чи й за сотні кілометрів.

Сьогодні ми висловлюємо безмежну вдячність та схиляємо у пошані голови перед усіма ліквідаторами наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, із глибоким сумом вшановуємо пам’ять тих, хто віддав своє життя у протистоянні з найбільшою в історії людства техногенною катастрофою.

Після здобуття незалежності нашої держави у 1991 році, весь тягар наслідків від глобальної техногенно-екологічної катастрофи успадкувала Україна. Крок за кроком, протягом десятиліть, поступово встановлювалося міжнародне співробітництво у питанні подолання наслідків катастрофи на ЧАЕС. Консолідовані зусилля та конструктивна взаємодія України з нашими міжнародними партнерами дозволили завершити перший етап спорудження нового безпечного конфайнмента над енергоблоком №4 Чорнобильської АЕС.

За час незалежності України у Чорнобильській зоні відчуження з’явилися нові підприємства, діяльність яких пов’язана із поводженням з відпрацьованим ядерним паливом, радіоактивними відходами та джерелами іонізуючого випромінювання.

Трохи більше року тому Чорнобильська зона відчуження та Чорнобильська АЕС знову опинилися в епіцентрі уваги всього цивілізованого світу. Доля знову випробувала Чорнобиль і знову випробувала на міць і гарт український народ. 24 лютого 2022 року на багатостраждальну Чорнобильську землю ступили російські окупанти.

Однак, не дивлячись на танки і зброю, російських загарбників та безпосередню загрозу життю, українські фахівці виконали свій обов’язок на найвищому професійному рівні.

Сьогодні ми поступово повертаємося до звичайної роботи та буденного життя у Чорнобильській зоні відчуження. Однак, ще багато чого потрібно зробити для відновлення усіх наслідків, що після себе полишила російська орда.

Серед співробітників Держатомрегулювання та ДП «Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки» працювало чимало ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. І сьогодні, не зважаючи на значний відрізок часу, що минув – 37 років – вони продовжують робити свій важливий внесок у справу ядерної та радіаційної безпеки в Україні, але уже в нових умовах і при нових загрозах, що виникають внаслідок неспровокованої широкомасштабної війни рф проти України.

Впевнений у тому, що всі наслідки окупації Чорнобильської зони відчуження будуть подолані, так само як впевнений у тому, що Запорізька АЕС, яка більше року перебуває в окупації, буде деокупована, демілітаризована та повернеться під контроль українського Уряду.

Сьогодні, вшановуючи жертв Чорнобильської трагедії, усі ми та світ маємо докласти максимум зусиль для того, щоб зупинити ядерний тероризм росії як країни-агресора та не допустити нової техногенної катастрофи на благодатній Українській землі.

Слава Україні! Слава українським атомникам! Героям Слава!


З повагою

В.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України

Олег КОРІКОВ


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux