Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Делегація Держатомрегулювання поділилась з міжнародними партнерами досвідом регулюючої діяльності в умовах дії воєнного стану
Опубліковано 10 жовтня 2024 року о 20:11

У рамках заходів присвячених Дню ядерної безпеки Королівства Швеція, що відбулися в м. Стокгольм 9-10 жовтня 2024 року, делегація Держатомрегулювання поінформувала учасників про досвід діяльності органу регулювання ядерної та радіаційної безпеки України в умовах дії воєнного стану. В заходах до Дня ядерної безпеки Королівства Швеція взяли участь представники Міністерства закордонних справ Королівства Швеції, колишня пані посол Швеції в Україні, представники швецького регулюючого органу з ядерної та радіаційної безпеки (SSM), підприємств операторів АЕС та інших ядерних установок Королівства Швеції, організацій технічної підтримки, громадських організацій та заінтересованої громадськості країни.

Очільник української делегації, Голова Держатомрегулювання – Головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков у своїй презентації поінформував про основні загрози ядерній та радіаційній безпеці, що виникли в результаті повномасштабного вторгнення рф в Україну. Бойові дії та ракетні обстріли стосовно ядерних установок України, збройне захоплення та окупація країною-агресором найбільшої в Європі Запорізької атомної електростанції, руйнування енергетичної інфраструктури України, яка пов’язана із безпекою українських АЕС, фіксація прольотів ракет та безпілотників над ядерними установками – це не повний перелік безпрецедентних загроз для ядерної та радіаційної безпеки не тільки України, а й всього цивілізованого світу.

У такій ситуації неможливо гарантувати дотримання у повному обсязі міжнародних зобов’язань в рамках міжнародних конвенцій та угод щодо безпеки, фізичного захисту, гарантій нерозповсюдження ядерних матеріалів, аварійної готовності, проектної загрози тощо.

«Стан ядерної та радіаційної безпеки на ЗАЕС є надскладним. Відсутнє надійне живлення від української енергосистеми: лінії електропередач, що вціліли в ході війни, періодично зазнають пошкоджень в результаті російських обстрілів. Це ставить і Україну, і весь цивілізований світ на край прірви – ймовірного повного знеструмлення станції та потенційного виникнення аварійної ситуації з радіоактивними наслідками. Крім того на ЗАЕС відсутнє належне водопостачання через руйнування окупантами Каховського водосховища. Зруйновано систему фізичного захисту та аварійної готовності, система АСКРО заблокована окупаційною адміністрацією. Не проводяться належні регламенті роботи та ремонти обладнання, систем безпеки та систем важливих для безпеки. На станції перебуває нелегітимний і некомпетентний персонал», - зазначив Олег Коріков.

Голова української делегації відзначив важливість перебування постійних моніторингових місій МАГАТЕ на українських атомних електростанціях, включаючи ЗАЕС, а також актуальність та необхідність розширення заходів моніторингу з боку МАГАТЕ на електричні підстанції, робота яких є критично важливою для безпечної експлуатації ядерних установок на українських АЕС.

«На жаль, сьогодні поки не існує міжнародного правового механізму притягнення до відповідальності країни, яка вдалася до цинічного порушення міжнародного права, принципів та вимог ядерної безпеки та мирного використання ядерної енергії. Розробка та запровадження таких механізмів є одним з основних викликів для міжнародно атомної спільноти. Без них ми не можемо бути певними, що злочини рф будуть припинені та не повторяться у подальшому», - наголосив Голова Держатомрегулювання.

Директор Департаменту з безпеки радіаційних технологій та поводження з радіоактивними відходами Наталія Рибалка розповіла про досвід Держатомрегулювання з відновлення регулюючого контролю на об’єктах використання ядерної енергії на території Чорнобильської зони відчуження після їх деокупації та про стан подолання наслідків ворожої окупації протягом лютого-березня 2022 року.

«Фактично український регулятор вперше стикнувся із ситуацією, коли вимушений був в 2022 році зупинити дію ряду ліцензій підприємств у сфері використання ядерної енергії та у сфері поводження з радіоактивними відходами. Внаслідок російської окупації Чорнобильської зони відчуження, що тривала 3 24 лютого до 31 березня 2024 року, було зруйновано мости, дороги - порушено логістичні шляхи для доставки на об’єкти зони відчуження необхідних для безпечної експлуатації об’єктів обладнання, запасних частин, матеріалів, персоналу. Мало місце виведення з ладу та розкрадання засобів вимірювальної техніки, комп’ютерного, офісного та серверного обладнання, баз даних», - повідомила Наталія Рибалка.

Вона додала, що після деокупації підприємствами-ліцензіатами було здійснено комплекс заходів з відновлення працездатності та підтвердження спроможності здійснювати ліцензовану діяльність із дотриманням норм та правил з ядерної та радіаційної безпеки.

Процес відновлення діяльності підприємств в Чорнобильській зоні відчуження триває, ряд логістичних питань та питань радіаційної безпеки персоналу ЧАЕС та інших підприємств все ще потребують вирішення. Не маємо забувати, що 76 нацгвардійців, що забезпечували фізичний захист на ЧАЕС у день її військового захоплення, до цього часу залишаються у ворожому полоні.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux