Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Делегація України представила національну промову на 63-й сесії Генеральної конференції МАГАТЕ
Опубліковано 19 вересня 2019 року о 11:03

Триває 63-тя сесія Генеральної конференції Міжнародного агентства з ядерної енергії, МАГАТЕ, у місті Відень, Австрія.

МАГАТЕ підводить підсумки роботи за 2018 рік, поновлює бюджет та визначає нові пріоритети на майбутнє.

Відбувся традиційний науковий форум у рамках сесії Генеральної конференції, присвячений діагностиці та лікуванню раку, де експерти МАГАТЕ надали інформацію про свої здобутки та поради державним органам у сфері ядерної медицини.

Григорій Плачков, Голова Державної інспекції ядерного регулювання України, представив заяву України на сесії Генеральної конференції та розповів про розвиток ядерної енергетики та забезпечення ядерної безпеки у країні, наголосив на важливості збереження режиму гарантій Агенства, укріплення міжнародної технічної співпраці у ядерній та радіаційній безпеці, фізичному захисті та захищеності.

Пан Григорій у виступі висловив скорботу та віддав належне памяті Генерального директора, Юкіі Амано, за його мудрість та талант керувати Агентством, зусилля у зміцненні ядерної безпеки у всьому світі.

«Україна цінує зусилля Агенства, спрямовані на забезпечення сталого розвитку країн, аналіз енергетичних опцій та сприяння передачі ядерних технологій для використання у мирних цілях. Ми підтверджуємо нашу підтримку діяльності Агентства, спрямовані на підвищення ефективності системи гарантій безпеки для всіх ядерних об’єктів», – розповів Григорій Плачков.

У своїй доповіді спікер підкреслив незмінність позицій Секретаріату МАГАТЕ, які полягають у тому, що положення між Україною та МАГАТЕ про застосування гарантій у зв’язку з ДНЯЗ від 1995 року та Додаткового протоколу до неї від 2000 року залишаються чинними у повному обсязі, у тому числі по відношенню до ядерних об’єктів та матеріалів, розташованих на окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

Григорій Плачков відзначив важливість для України атомної енергетики у забезпеченні сталого розвитку та енергетичної безпеки держави. Наголосив на високому рівні ядерної та радіаційної безпеки та ядерної захищеності на всіх об’єктах ядерної інфраструктури України.

«Ми цінуємо Агентство, яке здійснює постійні зусилля щодо допомоги державам-членам підтримувати та вдосконалювати свої національні стандарти ядерної безпеки», – наголосив пан Григорій.

Спікер висловив сподівання на подальшу співпрацю з МАГАТЕ, аби спільними зусиллями впроваджувати сучасний досвід лікування найпоширеніших онкологічних захворювань, радіотерапії та послуг з ядерної медицини, узгодження освітніх програм з міжнародними нормами.

Також делегація України провела ряд зустрічей із представниками Департаменту технічного співробітництва МАГАТЕ. Обговорили питання реалізації національних проєктів співробітництва у період 2018-2019 роки, формування національної програми на цикл 2020-2021 роки та перспективи розробки та підписання Рамкової Програми Співробітнитва Україна - МАГАТЕ (CPF).

У середу, 18 вересня, у рамках Генеральної конференції відбулось засідання Наглядової Ради з питань реалізації проєктів за підтримки Європейської комісії. В обговоренні взяли участь представники Європейської комісії, Спільного Офісу підтримки  JSO, Держатомрегулювання, Міненерговугілля, Мінекономрозвитку та ДАЗВ.

Учасники наради обговорили поточний стан реалізації проєктів за напрямом підтримки Оператора, Регулятора та проєкти Сектору радіоактивних відходів. Також в ході наради підіймались питання перспективного співробітництва на період 2020-2021 роки, та загальні питання національних реформ в Україні, та досягнень з моменту проведення попереднього засідання Наглядової Ради в жовтні 2018 року.

 Голова Держатомрегулювання, Григорій Плачков, провів двосторонню зустріч з Головою національного Агентства з атомної енергії Угорщини, паном Гулією Фіхтінгером. При зустрічі обговорили питання диверсифікації постачання ядерного палива на АЕС України та Угорщини, досвід Угорщини застосування розрахункових кодів ASME, питання перспектив запровадження ризик-інформованих підходів в проведення планових ремонтів енергоблоків АЕС. Керівники регулюючих органів України та Угорщини домовились провести чергову двосторонню зустріч в Україні у 2020 році із залученням технічних експертів для обговорення питань, що становлять спільний інтерес.

Детальніше інформація за посиланням: https://www.iaea.org/

Слідкуйте далі за новинами на сайті Держатомрегулювання: www.snrc.gov.ua

 

 

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux