Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Безвідповідальне ставлення окупантів до ядерної безпеки ЗАЕС може призвести до негативних наслідків та загрожує безпеці всього регіону
Опубліковано 11 серпня 2023 року о 12:24

За інформацією МАГАТЕ від 10 серпня 2023 року на парогенераторі №3 енергоблоку №4 Запорізької АЕС було виявлено протікання радіоактивної води з першого контуру у другий, що є порушенням цілісності одного із фізичних бар’єрів на шляху розповсюдження радіації. Окупаційною адміністрацією ЗАЕС було прийнято рішення перевести енергоблок №4 ЗАЕС у стан «холодний зупин». Натомість, окупанти планують перевести енергоблок №6 ЗАЕС у стан «гарячий зупин».

Такі дії є грубим порушенням умов ліцензії ЕО 000196 на право здійснення діяльності на етапі життєвого циклу «експлуатація ядерної установки «Запорізька АЕС», яка передбачає експлуатацію енергоблоку №6 ЗАЕС лише в стані «холодний зупин».

Слід зазначити, що подібні безвідповідальні дії окупантів з розігріву як енергоблоку №4, так і енергоблоку №6, в умовах відсутності відповідного технічного обслуговування та ремонту обладнання енергоблоків ЗАЕС протягом останнього року та значного дефіциту персоналу, мають негативний вплив на безпеку ядерних установок на майданчику ЗАЕС. Такі дії несуть в собі додаткові ризики відмов обладнання, систем та елементів важливих для безпеки, можуть ініціювати перехідні процеси, які у результаті можуть призвести до порушень нормальної експлуатації та аварій, в тому числі із важким пошкодженням ядерного палива.

Всі протиправні дії російських окупантів на ЗАЕС, зокрема, ігнорування умов ліцензій на експлуатацію, відбуваються незважаючи на присутність постійної моніторингової місії МАГАТЕ на атомній станції.

Як раніше повідомлялося, відповідно до розпорядження Держатомрегулювання усі енергоблоки ЗАЕС мають експлуатуватися у стані «холодний зупин». Виконання розпоряджень державного органу ядерного регулювання України є обов’язковим. Водночас, дії окупаційної адміністрації ЗАЕС з розігріву енергоблоків – грубе порушення законодавства у сфері використання ядерної енергії та вимог з безпеки МАГАТЕ, зокрема вимоги № 6: експлуатаційні ліміти та умови Особливих вимог безпеки SSR-2/2 (Rev. 1) Безпека атомних електростанцій: введення в експлуатацію та експлуатація.

Єдиним шляхом повернення до безпечної експлуатації ЗАЕС є виконання рф резолюції Ради керуючих МАГАТЕ GOV/2022/17, GOV/2022/58, GOV/2022/71, які закликають росію до негайного виведення військового та іншого персоналу із ЗАЕС, повернення станції під контроль українського Уряду.

Через протиправні та варварські дії на Запорізькій АЕС країни-агресора цивілізований світ має повністю ізолювати рф у сфері ядерної енергії, припинити будь-яку співпрацю з російськими підприємствами галузі ядерної енергії, позбавити росію прав та привілеїв у МАГАТЕ.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux