Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
6 вересня 2017 року у Держатомрегулювання відбулося засідання членів Групи верхнього рівня з питань Об’єднаної конвенції
Опубліковано 08 вересня 2017 року о 11:19

6 вересня 2017 року у Держатомрегулювання відбулося засідання членів Групи верхнього рівня з підготовки шостої Національної доповіді України з виконання зобов’язань за Об’єднаної конвенції про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами.

 

На засіданні Групи верхнього рівня, до складу якої входять представники керівництва Міненерговугілля, ДАЗВ, Держатомрегулювання, ДП «НАЕК «Енергоатом», було погоджено проект остаточної редакції шостої Національної доповіді України, підготовленої Міжвідомчою робочою групою, відповідно до наказу Держатомрегулювання від 09.06.2017 № 85.

Проект Національної доповіді України базується на чинних в Україні законодавчих та нормативно-правових актах, матеріалах та звітах державних органів виконавчої влади, відповідальних за формування і реалізацію державної політики у сферах використання та регулювання ядерної енергії та поводження з радіоактивними відходами, а також державних спеціалізованих підприємств, експлуатуючих організацій (операторів).

Головними цілями Національної доповіді України є надання об’єктивної інформації Сторонам Об’єднаної конвенції та громадськості України про безпеку поводження з відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами, про заходи із забезпечення захисту персоналу, населення, навколишнього природного середовища від впливу іонізуючого випромінювання.

У Доповіді продемонстровано зміни та прогрес в законодавчій та регулюючій основі за період, що минув після П’ятої наради Сторін, визначені перспективи та плани подальшого розвитку системи поводження з відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами.

Також, на засіданні Групи верхнього рівня було розглянуте питання щодо визначення у складі Національної доповіді основних «викликів» для України у частині забезпечення безпеки поводження з відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами на наступний трирічний період. Серед цих «викликів», на підставі яких будуть визначатися пріоритети діяльності на наступний період:

1. Створення об’єктів, призначених для поводження з РАВ та ВЯП, у зоні відчуження та на майданчику ЧАЕС.

2. Законодавче закріплення особливого статусу зони спеціального промислового використання на території зони відчуження з метою її ефективного використання у господарському і ядерному комплексах та захисту наступних поколінь.

3. Активізація робіт щодо створення геологічного сховища для захоронення РАВ.

Питання щодо схвалення остаточної редакції шостої Національної доповіді України, для її офіційного розміщення на сайті МАГАТЕ, буде винесене в установленому порядку на засідання Колегії Держатомрегулювання, яке заплановане на 28 вересня 2017 року.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux