Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
30 березня 2018 року відбулося засідання Колегії Державної інспекції ядерного регулювання України
Опубліковано 30 березня 2018 року о 15:12

30 березня 2018 року відбулося засідання Колегії Державної інспекції ядерного регулювання України, на якому розглядались питання «Про ефективність використання досвіду експлуатації (результати розслідування порушень та відхилень на АЕС та розрахунку показників безпеки за 2017 рік)» та «Про стан виконання робіт з продовження строку експлуатації енергоблока №4 ЗАЕС».

Відкрив засідання Колегії Голова Держатомрегулювання Григорій Плачков, наголосивши на актуальності питань, що розглядаються, для ядерної та радіаційної безпеки країни.

«Хочу нагадати, що питання про ефективність використання досвіду експлуатації, результати розслідування порушень та відхилень на АЕС за період з 2015 року по листопад 2017 року розглядалось Колегією Держатомрегулювання не так давно, 30 листопада 2017 року, розслідування щодо деяких порушень були не завершенні, до кінця року мали місце ще декілька порушень. Отож, сьогодні, ми маємо змогу заслухати інформацію щодо стану виконання рішення Колегії та детально зупинитись на причинах порушень та результатах розслідувань порушень та відхилень на АЕС.

Розслідування порушень та відхилень у роботі АЕС знаходиться під пильним контролем і, як орган державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки, Держатомрегулювання керується вимогами національних стандартів ядерної та радіаційної безпеки та міжнародних рекомендацій», – зазначив Григорій Плачков. 

Під час розгляду питання про результати розслідування порушень та відхилень на АЕС зазначалось:

-              у 2017 році сталося 17 порушень у роботі АЕС України, що є найбільшою кількістю за останні 7 років. Проте при розгляді статистичних даних щодо сумарної кількості експлуатаційних подій у роботі АЕС України (порушень та відхилень) відзначається позитивна тенденція - зменшення їх загальної кількості протягом останніх трьох років.

-              протягом 2008-2017 років на АЕС України не було зафіксовано порушень, що призвели до опромінення персоналу чи викиду/скиду радіоактивних речовин у навколишнє природне середовище вище регламентованих значень. За останні 5 років всі порушення у роботі АЕС України згідно Міжнародної шкали ядерних та радіологічних подій (ІНЕС) були класифіковані рівнем «нижче шкали/рівень "0"» (не суттєво для безпеки).

Підсумовуючи розгляд питання Колегією було підкреслено важливість забезпечення ефективного функціонування системи зворотного зв’язку від досвіду експлуатації (досвіду розслідування порушень у роботі АЕС), як одного з компонентів забезпечення безпеки АЕС.

 

Другим питанням порядку денного засідання Колегія розглянула питання «Про стан виконання робіт з продовження строку експлуатації енергоблоку №4 ЗАЕС».

Проектний термін експлуатації енергоблоку № 4 Запорізької АЕС вичерпується 04 квітня 2018 року. Експлуатуюча організація представила комплект документів щодо експлуатації цього енергоблоку у зупиненому стані на період виконання необхідних організаційно-технічних заходів для обґрунтування можливості його довгострокової експлуатації.

Заслухавши виступи представників Запорізької АЕС «Про стан готовності енергоблоку № 4 ЗАЕС до експлуатації у понад проектний термін», Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки «Результати експертизи звіту з періодичної переоцінки безпеки енергоблоку № 4 Запорізької АЕС» та Державної інспекції ядерного регулювання України «Про результат розгляду заяви щодо внесення змін до ліцензії Держатомрегулювання та стан підготовки №4 Запорізької АЕС до продовження строку експлуатації» Колегія вирішила.

Станом на 30 березня 2018 року ДП «НАЕК «Енергоатом» обґрунтована можливість експлуатації енергоблоку №4 Запорізької АЕС лише в зупиненому стані з вивантаженим із активної зони реактора ядерним паливом.

Вважати можливим розгляд питання щодо поновлення експлуатації цього енергоблоку на енергетичних рівнях потужності після повної реалізації низки заходів, зокрема:

-              Завершення розробки, з урахуванням результатів державної експертизи з ядерної та радіаційної безпеки, Звіту з періодичної переоцінки безпеки.

-              Продовження строку експлуатації корпусу реактора, обладнання 1-го контуру, насосного обладнання тощо.

-              Виконання оцінки сейсмічної стійкості обладнання та трубопроводів.

-              Виконання кваліфікації обладнання на «жорсткі» умови навколишнього середовища та сейсмічні впливи.

-              Виконання заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій.

 

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux